Muzej kinoteke: 7. i 8. oktobra Mikro festival amaterskog filma (MikroFAF)

Muzej kinoteke: 7. i 8. oktobra Mikro festival amaterskog filma (MikroFAF)

29/09/2016 Off By

 

Festivl će se održati 7 i 8 oktobra od 19 – 23 časa u sali Dinko Tucaković u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj ulici broj 11

BEOGRAD.- Mikro festival amaterskog filma (MikroFAF) od 2009. godine služi kao festivalska platforma koja prati dinamičan razvoj neprofesionalnog filmskog stvaralaštva. Kroz raznovrsne sadržaje ohrabruje razmenu iskustava svih onih entuzijasta koji žele da se izraze filmskim jezikom i ne ustručavaju se da eksperimentišu i samoobrazuju se u sferi filma, jačajući alternativnu stvaralačku snagu filmske kulture.

Radove prikazane na Mikro FAF-u karakteriše raznolikost tema, kvaliteta i formi, a na festival se prijavljuju autori iz svih krajeva sveta.

mikrofavOvogodišnje izdanje MikroFAF-a prikazaće radove 42 autora u okviru tri takmičarske kategorije:

Kratki “uradi sam” film:Nagrada je namenjena filmovima u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni), nastalim u neprofesionalnim okolnostima, bez angažovanja profesionalnih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije.

Nezavisni kratki film:Ova nagrada dodeliće se autorima filmova koji ne odgovaraju “uradi sam” kriterijumima,a koji su nastali u slobodnoj produkciji, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka.

Viralni video: Nagrada se odnosi na klipove koji su namenjeni prvenstveno internetu i često koriste neke njegove odlike (interaktivnost, streaming, serijalnost…), a sadrže umetničke namere, izazivaju masovne reakcije online publike, ili podižu svest o nekoj temi.

Tročlani žiri u sastavu Milutin Petrović, Miloš Tomić i Miloš Gojković dodeliće pobedniku iz svake takmičarske kategorije tradicionalnu nagradu festival – keramičku statuetu Mikropolis. Svaki primerak Mikropolisa je unikatno delo beogradske akademske umetnice Jelene Bošković, izrađeno u tehnici kamenine.

Tribina Film i novi mediji: između zabave i profesionalizma, u kojoj učestvuju režiser Ivan Ikić, kustos i teoretičar filma Aleksandra Sekulić i scenarista Maša Seničić, održaće se prvog dana festivala od 19 časova

U holu Muzeja Jugoslovenske kinoteke biće postavljen MikroFijuk štand na kojem se mogu kupiti plakati, knjige, stripovi, majice, cegeri, CD-ovi… sva ona robu koja se ne dobija uz deterdžent, kafu i novine. Tokom pauza između projekcija učesnici, gosti i publika će imati priliku da razmenjuju utiske uz osveženje na MikroŠanku.

Nakon završetka programa u Kinoteci nastavićemo druženje u petak, 7. oktobra u klubu Petak, Lomina 14 i u subota, 8. novembra u klubu Strogi centar, Gospodar Jevremova 43

Trećeg i 4. oktobra održaće se VII MikroFAF – Uvertira u UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a, Biće prikazan izbor filmova sa prethodnih šest izdanja festivala.

U skladu sa stavom ekipe MikroFAF-a da kultura pripada svima, programi festivala su isključivo besplatni.(Press MikroFAF)