Savamla: Pored imena rušilaca – tajni su i istražitelji!

Savamla: Pored imena rušilaca – tajni su i istražitelji!

27/09/2016 Off By

 

Nakon žalbe, povodom odluke da je tajna ime tužioca i broj predmeta, reagovao je i Poverenik za informacije od javnog značaja koji je upozorio na činjenicu da su u slučaju Savamala već utvrđeni brojni propusti u radu nadležnih organa i službi, što dodatno opravdava interes, kao i pravo javnosti da sazna informacije u vezi sa ovim slučajem

Radomir Lazović


BEOGRAD.- Iako je od rušenja u Savamali proteklo više od 5 meseci, tužilaštvo se jedino oglasilo da kaže da istraga još uvek nije pokrenuta i da tokom prikupljanja obaveštenja nisu naišli ni na jedan podatak koji bi javnosti bio značajan. Na pitanje koji tužilac postupa u ovom slučaju i pod kojim je brojem ovaj slučaj zaveden, odgovaraju da je to – tajna.

Nakon žalbe, povodom ove odluke reagovao je i Poverenik za informacije od javnog značaja koji je upozorio na činjenicu da su u slučaju Savamala već utvrđeni brojni propusti u radu nadležnih organa i službi, što dodatno opravdava interes, kao i pravo javnosti da sazna informacije u vezi sa ovim slučajem. Poverenik je zaključio i da odluka da se ime i prezime postupajućeg tužioca i broj predmeta o slučaju Savamala proglase tajnom, nije doneta u skladu sa zakonom, te naložio da ovi podaci budu objavljeni u roku od 5 dana od dana prijema rešenja. Uprkos reagovanju poverenika i isteku roka, tužilaštvo i dalje skriva ove informacije.

Građani Srbije se ne mire sa potpunom suspenzijom institucija koja se, od rušenja u Savamali u noći 24. aprila do danas, proteže kroz sve pore društva. Pred maskiranim rušiteljima i njihovih nalogodavcima u odelima, najpre su se povukle policija i komunalna policija koje su odbile da odgovore na pozive građana, a zatim se povuklo i tužilaštvo time što već pet meseci ne otkriva podatke o svom postupanju, dok od javnosti pokušava da sakrije čak i osnovne informacije o ovom slučaju.

Zašto građani nemaju pravo da saznaju ni najosnovnije informacije o predmetu koji se bavi jednom od najvećih afera vlasti za koju su komandno i moralno odgovorni i u koju su, po svoj prilici, umešani i visokorangirani funkcioneri poput ministra policije, gradonačelnika, predsednika Skupštine grada Beograda, načelnika policije i komunalne policije? Da li ćemo samo nemo gledati kako se nastavlja zataškavanje i pritisak na institucije? Kako se skrivanjem informacija kupuje vreme i relativizuje krivica? Kako se novim lažima i podmetačinama optužuju građani koji neće da ćute? Kako se institucije sistema povinuju interesima bahatih nasilnika na vlasti?

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd poziva sve građane da dođu na šesti protest kojim se zahteva procesuiranje odgovornih za fantomska rušenja u Savamali. Protestno okupljanje “Nema straha, nema predaje” počinje u četvrtak 29.9. od 18 časova, ispred Skupštine grada Beograda, odakle ćemo se uputiti do Višeg javnog tužilaštva, kako bismo im poručili da se ne plaše, da ne podležu pritiscima drugih organa vlasti i da odgovorno rade svoj posao.