Ovogodišnji Međunarodni sajam knjiga otvara se 23. oktobra

Ovogodišnji Međunarodni sajam knjiga otvara se 23. oktobra

27/09/2016 Off By

 

Počasni gost ove godine je Iran.Ova islmska republika će na 300 metara izložbenog prostora u hali 2. predstaviti svoju kulturu i tradiciju. Pored Irana na Sajmu učestvuju i izdavači iz Angole, Belorusije, BiH, Indije, Izraela, Mađarske, Japana, Kine, R. Srpske, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja

Ranka Čičak


BEOGRAD.-Oko sto novinara bilo je danas na konferenciji za štampu 61. Sajma knjiga, jednog od najpoznatijih u Evropi i prvog u regionu. Očekuje se da će od 23. do 30 oktobra ovaj sajam pratiti nekoliko stotna novinara iz cele Evrope. Akreditive su već poslale redakcije iz Makedonije, Irana, Ukrajine, Japana i Kine.

Međunarodni beogradski sajam knjiga ove godine je organizovan pod sloganom Knjige u ruke, a od 450 izlagača, njih 40 je iz inostranstva.

Počasni gost ove godine je Iran.Ova islamska republika će na 300 metara izložbenog prostora u hali 2. predstaviti svoju kulturu i tradiciju. Pored Irana na Sajmu učestvuju i izdavači iz Angole, Belorusije, BiH, Indije, Izraela, Mađarske, Japana, Kine, R. Srpske, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja. Među piscima, prevodiocima, učešće su već najavile Zahar Prilepin, Erpend Lu ,Vil Firt ,Svejn Menenslend, Vedrana Rudan, Aleksandar Mekol Smit, Pan Bujukas, Aleksandar poter, Milenko Stojičić Rumjana Ebert, Anton Holcer, Market a Hejkalova.

Decu će zabavljati Laza Lazić, Ljubivoje Ršumović, Raša Popov, Velimir Andrić, Jasmina Petrovć, Igor petrović Dejan Aleksić, Branko Stevanović. Autor dečjeg programa je književnica Gordana Maletić.

Četvrtak, 27 oktobar proglašen je za školski dan i namenjen organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, učiteljima, predavačima. Paralelno s Sajmom održaće se i 47. Sajam opreme za savremenu nastavu Učila, Sajam obrazovanja Zvonce i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga Media market.

Na tematskim tribinama govoriće se o Šekspiru, Servantesu i evropskoj književnosti danas. Zatim o Srbima između 1903 i 1914 godine i dobu kralja Petra. Zanimljiva tema je i o Jasenovcu u istoriografiji, književnosti i kulturi. Razgovaraće se o srpskom romanu u domaćem filmu i o prevođenju jugoslovenskih književnosti.

Polemisaće se o temama važnim za današnju kulturu i knjigu, razgovarati sa poznatima o čitanju, o nacionalnoj istoriji i kulturi, a predstaviće se neprofitne izdavačke produkcije iz Srbije i regiona.

Stručnjaci iz desetak zemalja će na konferenciji o kolektivnom ostvarivanju prava nad pisanim i ilustrovanim delima će govoriti o svojim iskustvima i organizovati se , tako da će Beogradski Sajam i naša Organizacija za ostvarivanje reprografskih prava postati međunarodno srediđte za autorska prava književnika, izdavača, prevodilaca i novinara.

Sajam će proglasiti izdavača godine, izdavački poduhvat, dečju knjigu, najlepšu knjigu. Dodeliće nagradu najboljem izdavaču iz dijaspore na srpskom jeziku,, priznanje za doprinos u oblasti nauke, nagrade za izdavača, knjigu, strip, specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Ambasador Irana u Beogradu, Madžid Fahim Pur govorio je danas na konferenciji za novinare o velikom napretku njegove zemlje i raduje se ovom sajmu, jer smatra da je to prilika da se zbliže naše dve zemlje i razviju svoju kulturnu saradnju. Prošle godine Iran je bio počasni gost na moskovskom sajmu knjiga, a ambasador se nada da će posle ovog sajma Iran biti i počasni gost našeg sajma turizma, gde gostuje već treći put.