Posle referenduma u RS: Zapad najavio političku izolaciju Milorada Dodika

Posle referenduma u RS: Zapad najavio političku izolaciju Milorada Dodika

26/09/2016 Off By

 

Sarajevski Dnevni avaz ističe da je prvi korak u toj operaciji potpuno ignorisanje referenduma, kao signal da Dodik nije više sagovornik i “faktor značaja“

SARAJEVO.– Dnevni avaz piše da su ključne države Zapada počele opsežnu operaciju apsolutne političke izolacije predsednika RS Milorada Dodika zbog juče sprovedenog referenduma o Danu Republike.

Sarajevski dnevnik navodi da se to čini s namerom da se izvrši dodatni pritisak i time ojača opozicija u Srpskoj i proevropske snage u BiH.

Nakon što je odbio odustati od ilegalnog referenduma, uprkos odbijaju Srbije i hladnom prijemu u Rusiji, Dodik je, tvrdi se u diplomatskim krugovima, ušao u teški politički ofsajd“, piše Avaz.

List ističe da je prvi korak u toj operaciji potpuno ignorisanje referenduma, kao signal da Dodik nije više sagovornik i “faktor značaja“.

U tome se, naime, krije razlog što se visoki državnici i funkcioneri država članica Veća za implementaciju mira već danima ne oglašavaju o antiustavnom referendumu na manje od pola bosanskohercegovačke teritorije u organizaciji entitetskih vlasti. Nijedan visoki američki, njemački ili evropski zvaničnik nije se precizno očitovao, pa ni na vrlo otvorena pitanja novinara. Na primer, Johanes Han, evropski komesar za proširenje, najdirektnije zadužen za BiH, nije otišao dalje od konstatacije da se “vladavina prava mora poštovati”, aludirajući na upozorenje da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće. Danima novinari iz BiH pokušavaju dobiti reakciju iz prijestonica, od Vašingtona do Berlina, Pariza i Londona, ali nailaze na zid ćutanja. Sve što je međunarodna zajednica rekla sadržano je u saopštenju ambasadora delegiranih u našoj zemlji. I tako će, kako nam je rečeno, i ostati“, navodi Avaz.