Francuska zabranjuje plastično posuđe

Francuska zabranjuje plastično posuđe

25/09/2016 Off By
Upotreba plastike je ograničena ili zabranjena u mnogim delovima sveta, pa je tako indijska država Karnataka već zabranila korišćenje plastike. San Francisko je pre dve godine zabranio upotrebu plastičnih kesa i boca, dok u Britaniji potrošači moraju da doplate ako koriste plastičnu kesu, navodi francuski mediji

PARIZ .- Francuska od 2020. godine zabranjuje korišćenje plastičnog posuđa i pribora za jelo osim biorazgradive plastike, što je jedna od mera borbe protiv klimatskih promena. Ovu inicijativu ne pozdravljaju svi, već pozivaju Evropsku komisiju da reaguje na kršenje propisa o slobodnom protoku robe.

Ukoliko Evropska komisija ne interveniše, protivnici ove ideje nameravaju da pokrenu pravosudnu akciju kako bi blokirali plan francuskih vlasti. Nema nikakvih dokaza da organski materijal može da donese dodatu ekološku vrednost, tvrdie

upozoravajući da bi problem otpadaka mogao da postane još veći jer će potrošači misliti da će ambalažu moći da bacaju unaokolo pošto je reč o biorazgradivim proizvodima.

Upotreba plastike je ograničena ili zabranjena u mnogim delovima sveta, pa je tako indijska država Karnataka već zabranila korišćenje plastike. San Francisko je pre dve godine zabranio upotrebu plastičnih kesa i boca, dok u Britaniji potrošači moraju da doplate ako koriste plastičnu kesu, navodi francuski mediji.

Francuski političar Araš Derambarš, član gradskog veća u opštini Kurbvoa u Parizu, koji je već uspešno vodio kampanju zabrane supermarketima da bacaju neprodatu hranu, smatra da je problem recikliranja opši evropski problem. “Problem recikliranja postoji u svim evropskim zemljama”, rekao je Derambarš za britanski Indipendent. Derambarš smatra da takav zakon treba izglasati u svim evropskim zemljama kako bi se uhvatili u koštac s velikim problemom otpada. Francuski predsjednik Fransoa Oland najavio je da je zabrana plastičnog pribora samo deo velike operacije kojom Francuska “namerava da sebe učini uzornom zemljom u procesu smanjenja emisija gasova s efektom staklene bašte, diverzifikacije energije i većeg korišćenja obnovljivih izvora energije”.(Agencije)