U Somboru  Rasim Ljajić otvorio novu digitalnu emisionu stanicu

U Somboru Rasim Ljajić otvorio novu digitalnu emisionu stanicu

23/09/2016 Off By
Ovo je istorijski  događaj. Sa ove dve stanice (Sombor  i Kikinda)  mi zaokružujemo  pokrivenost  digitalizacijom sa  skoro  99 posto. Želimo da ostvarimo pokrivenost  od 100 posto. Da bi  to uradili potrebno je da pokrijemo još neka područja – Markovac, Malo Središte  i deo Velikog Središta, rekao je ministar Ljajić na svečanosti u Somboru

 

Ranka Čičak


SOMBOR – Srbija  je danas dobila  dve nove emisione stanice – jednu u Kikindi, drugu u Somboru.Tako je postala  šesta zemlja u Evropi po  pokrivenosti digitalnim TV signalom. Od ukupno  sedam    miliona i 186.862 stanovnika, 98,37 posto ima digitalni signal. Takav  uspeh, postignut  u relativno kratkom roku, pozdravljaju stručnjaci cele  Evrope.

Otvarajući emisionu stanicu Sombor, ministar telekomunikacija,  Rasim Ljajić  rekao je da su ukupno 224 emisione stanice kod nas opremljene najmodernijom digitalnom tehnologijom po najvišim evropskim  standardima:

-Zato neće biti potrebe da u narednih nekoliko godina  nabavljamo novu opremu. Još 1960 godine, na konferenciji u  Stokholmu  napravljen je plan o najvećim emisionim  stanicama u Evropi, ali se iz različitih razloga čekalo podizanje ovih stanica kod nas. Zato je ovo istorijski  događaj. Sa ove dve stanice mi zaokružujemo  pokrivenost  digitalizacijom sa  skoro  99 posto. Želimo da ostvarimo pokrivenost  od 100 posto. Da bi  to uradili potrebno je da pokrijemo još neka područja – Markovac, Malo Središte  i deo Velikog Središta. To ćemo završiti tokom naredne godine. Tada će pokrivenost Vojvodine biti sto posto.  Sa ove dve emisione stanice mi ostvarujemo pokrivenost i u pograničnim područjima sa Rumunijom, Mađarskom, Hratskom. To je važno, jer će srpsko stanovništvo u tom području moći da prati TV programe iz Srbije. To je 9 nacionalnih programa plus 4 regionalne i lokalne televizije. Što se Srbije tiče, mi ćemo sada imati pokrivenost od 98, 37 posto. Standard je 95 posto. Pokušaćemo to još da povećamo. Takoi mi dovodimo do kraja  proces digitalizacije Srbije, koji je formalno okončan 7. juna prošle godine, u trenutku kada smo ostvarili pokrivenost od  95 posto.

Ljajić zaključuje da je to ogromna korist za građane Srbije, jer oni mogu sa sobnom antenom u proseku da prate oko 13 programa, a negde i više, besplatno. Za državu je to isto korist, jer je ostvareno do sada 100 miliona evra od prodaje etra. Za  izgradnju predajnika u Somboru i Kuli  potrpšeno je oko 2 miliona i 250 hiljada evra. EBRD je projekat digitalizacije podržao kreditom od 24 miliona evra. Pored ovog kredita, obezbeđena su i sredstva Vlade Slovačke.

Ljajić je pohvalio izvođače  što su uspeli da uštede, pa je kredit smanjen na  18 miliona.

Na   molbu Balkanekspresarb  da uporedi digitalnu pokrivenost  Srbije sa onom u zemljama regiona, Ljajić odgovara:

-Neke zemlje  u regionu još nisu završile proces digitalizacije. Mi smo im pružili naše usluge i želimo da im još pomognemo. U svakom slučaju, Srbija je među 6 zemalja u Evropi koje imaju najsavremeniju tehnologiju u procesu digitalizacije. Svega šest zemalja koristi opremu koju smo mi sada instalirali. Možda ima koristi u tome što smo kasnili s digitalizacijom. Pojavila se nova oprema, savremena tehnologija, koju smo odmah ugradili.

Direktor EBRD  za Srbiju, Danijel Berg, zadovoljan  je saradnjom s ministrom Rasimom Ljajićem i direktorom   preduzeća Javna tehnika i veze, Brankom Gogićem:

Oni su omogućili da se projekat završi na vreme i da se uštedi. Digitalizacija je za Srbiju važna, jer jača njenu poziciju na tržištu i otvara joj tržišta za pružanje novih  televizijskih usluga.(Foto BERB)