Reagovanje na izjavu Sefera Halilovića da će zbog referenduma RS nestati!

Reagovanje na izjavu Sefera Halilovića da će zbog referenduma RS nestati!

20/09/2016 Off By

 

BEOGRAD – Vest dana u regionu je intervju bivšeg prvog načelnika generalštaba Armije BiH, Sefera Halilovića za sinoćnji Dnevnik TV1. Svi relevantni domaći i regionalni mediji danas su preneli delove Halilovićevog intervjua kako na svojim web portalima tako i u udarnim informativnim emisijama.

Radio-televizija Srbije prenosi kako “Halilović preti Republici Srpskoj“, i navodi da je gostujući na TV1 istakao da se Republika Srpska u eventualnom sukobu može održati najviše 10 do 15 dana.

Portal zagrebačke Nove TV, Dnevnik.hr prenosi vest novinske agencije Hina pod naslovom „Ratni zapovjednik upozorava ‘Pokušaj cijepanja BiH neće proći s mirom“, a u tekstu se apostrofira da bi referendum , po rečima Halilovića, označio demontiranje sporazuma kojim je 1995. okončan troipogodišnji rat u BiH, a time bi ujedno nastupilo pravno stanje kakvo je bilo na snazi pre toga.

 Aleksandar Vučić je izazio zabrinutost nakon što je general i nekadašnji načelnik ratnog štaba Armije BiH Sefer Halilović u intervjuu za TV1 zapretio nestajanjem Republike Srpske ako referendum u RS bude sproveden. Kako je rečeno Tanjugu u delegaciji Srbije u Njujorku, premijer Vučić ne isključuje mogućnost da se vrati u zemlju ukoliko to razvoj situacije bude nalagao.

Aleksandar Vučić je izazio zabrinutost nakon što je general i nekadašnji načelnik ratnog štaba Armije BiH Sefer Halilović u intervjuu za TV1 zapretio nestajanjem Republike Srpske ako referendum u RS bude sproveden.
Kako je rečeno Tanjugu u delegaciji Srbije u Njujorku, premijer Vučić ne isključuje mogućnost da se vrati u zemlju ukoliko to razvoj situacije bude nalagao.

Hrvatski RTL u svom izveštaju navodi da je “Ratni zapovjednik Armije BiH poručio kako Dodikov referendum vodi do novog rata“. Dodiku je uputio apel da se razgovara ako treba i stotinu godina umesto da se ratuje, no istodobno je poručio kako bi predsedniku RS moralo biti jasno da pokušaj cijepanja BiH “neće proći s mirom”, prenosi RTL.

Beogradski Blic piše da Halilović preti i citira njegovu izjavu u kojoj kaže: “Niko ne može da odnese deo BIH bez belaja, apsolutno spremni na rat, RS će nestati u sukobu“.

B92 donosi teskt pod naslovom – “Šef ratnog štaba ABIH: Ako bude referenduma, neće biti RS“. A u ivještaju se navodi da je Halilović zapretio nestajanjem Republike Srpske ako referendum bude sproveden.

Intervju je prenela i RTRS koja navodi da “Sefer Halilović Srpskoj prijeti sukobom” i navoda da je Sefer Halilović izjavio kako sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj znači raspakovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i zapretio sukobom u kojem će Srpska nestati.(Agencije)