Kako zaštititi uzbunjivače: obuka za 1.200 sudija!

Kako zaštititi uzbunjivače: obuka za 1.200 sudija!

19/09/2016 Off By
Ranka Čičak

BEOGRAD – U Srbiji, koja se često kritikuje zbog sporog pravosuđa, jedan zakon postao je rekorder u svetskim okvirima po brzini sudskog određivanja mera zaštite dok traje sudski postupakf.

Ministarstvo pravde istraživalo je primenu Zakona o zaštiti uzbunjivača u okviru centralne vlasti i otkrilo da u javnoj upravi uzbunjivači vredno rade. U svim ministarstvima ovlašćeni su oni koji pimaju informacije uzbunjivača

To je Zakon o zaštiti uzbunjivača, donesen u decembru pretprošle godine. U pravljenju Zakona učestvovali su i sami uzbunjivači. U junu prošle godine zakon je počeo da se primenjuje i već u prvoj godini uspeo da privuče pažnju naših ljudi.

Samo iz Beograda stiglo je sto prijava, a uzbunjivači su bili aktivni i u Novom Sadu, Nišu i drugim gradovima Srbije. Okončano je 36 slučajeva. Minisarstvo pravde, Pravosudna akademija i Vrhovni kasacioni sud su, uz pomoć američke organizacije za međunarodni razvoj USAID organizovali obuku 1.200 sudija. Od juna do septembra ove godine, Ministarstvo pravde istraživalo je primenu Zakona o zaštiti uzbunjivača u okviru centralne vlasti i otkrilo da u javnoj upravi uzbunjivači vredno rade. U svim ministarstvima ovlašćeni su oni koji pimaju informacije uzbunjivača.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, Radomir Ilić rekao je danas novinarima da su mnoge zemlje zainteresovane da slede iskustva Srbije u brzom i efikasnom uvođenju ovog zakona. Jer, uzbunjivači često imaju problema. Srpski zakon uspeo je da maksimalno zaštiti uzbunjivače.

Urednik portala Pištaljka,Vladimir Radomirović naveo je nekoliko zanimljivih slučajeva. U Novom Sadu je uzbunjivač Marija Dereta premeštena na slabije radno mesto, jer je prijavila da se u inspekciji gde radi, ne naplaćuju kazne uglednim i moćnim ljudima.Ona je to prvo prijavila interno, a kada niko nije reagovao, podnela je prijavu i policiji i sudu. Ni tamo nisu reagovali. Tek kada je sve objavila Pištaljka, krenulo je po pravdi. Čak je i sudija promenio stav. Donošenju i sprovpđenju Zakona o zaštiti uzbunjivača Pištaljka je dala veliki doprinos, pa je i sama bila žrtva nezadovoljnika koji su joj napali sajt. Hakeri iz Srbije, a zatim iz celog sveta uspeli su da za desetak minuta sajt unište. Pištaljka je zatražila pomoć policije, ali još očekuje odgovor na pitanje ko je napao sajt.