Tužilaštvo BiH čeka odluku Ustavnog suda da bi preuzelo mere protiv referenduma

Tužilaštvo BiH čeka odluku Ustavnog suda da bi preuzelo mere protiv referenduma

18/09/2016 Off By

 

SARAJEVO.-Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtev Narodne skupštine Republike Srpske o promeni odluke Ustavnog suda čime je potvrđeno da se 9. januar kao Dan RS-a smatra neustavnim, pa je usvojio privremenu meru kojom se obustavlja odluka o raspisivanju referenduma u RS-u.

Brojni političari i pravni eksperti pozvali su pravosudne institucije BiH i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) da deluju i spreče održavanje referenduma u manjem bh. entitetu

-Tužilaštvo BiH u vezi s najavom referenduma u RS-u može da postupi tek nakon što dobije rešenje Ustavnog suda BiH u kojim se konstatuje da odluka nije izvršena i koje fizičke osobe ili organi tu odluku ne izvršavaju, rečeno je BiH medijma u Tužilaštvu BiH.

Kako navode, Ustavni sud BiH nije još uvek Tužilaštvu BiH dostavio na dalje postupanje Rešenje kojim konstatuje neizvršenje odluke Ustavnog suda. “Tek kada se takav akt dostavi, Tužilaštvo BiH ima zakonski osnov za dalje postupanje u skladu sa zakonom”, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Brojni političari i pravni eksperti pozvali su pravosudne institucije BiH i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) da deluju i spreče održavanje referenduma u manjem bh. entitetu.

Naime, Krivični zakon Bosne i Hercegovine kaže: “Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest meseci do pet godina.(Agencije)