Volfgang Petrič: RS dovedena u opasnost da postane Južna Osetija u srcu Evrope

Volfgang Petrič: RS dovedena u opasnost da postane Južna Osetija u srcu Evrope

16/09/2016 Off By

 

– Srbija je pod vodstvom premijera Aleksandra Vučića preuzela odgovornost za stabilnost u regionu. Vučić je prošle godine zaustavio jedan referendum, a ovaj drugi elegantno je rešio. Svestan je da Srbija gubi svaku šansu za pristup EU ako dođe do problema u BiH. Za mene čak nije toliko ni bitno hoće li 25. septembra biti održan referendum, jer za Beograd on je izgubio svaki legitimitet – istakao je Volfgang Petrič za Dnevni avaz


AUSTRIJSKI diplomata i političar i bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič u razgovoru za saajevski Dnevni avaz kaže da poseta predsjednika RS Milorada Dodika zvaničnoj Moskvi neće promeniti činjenicu da je “Dodik prestao da bude partner za dijalog”.

Petrič, ističe ulogu Beograda i Zagreba, koji će pod vodstvom Aleksandra Vučića i Andreja Plenkovića odigrati konstruktivno.

On smatra da će dve pretpostavke biti presudne, ne samo za očuvanje jedinstvene BiH, nego i stabilnosti zapadnog Balkana. Te dve pretpostavke, kaže on, su regionalna odgovornost Srbije i Hrvatske naspram Dejtonskog sporazuma i ubrzanje integracija ka EU, kao integrativnog i političkog motora za celi region.

– Srbija je pod vodstvom premijera Aleksandra Vučića preuzela odgovornost za stabilnost u regionu. Vučić je prošle godine zaustavio jedan referendum, a ovaj drugi elegantno je rešio. Svestan je da Srbija gubi svaku šansu za pristup EU ako dođe do problema u BiH. Za mene čak nije toliko ni bitno hoće li 25. septembra biti održan referendum, jer za Beograd on je izgubio svaki legitimitet – istakao je Petrič.

Referendum je, kaže on, sada prikazan onako kako i treba biti prikazan, “to je jedan opak način spašavanja vlastite kože”.

– Dodik zna da za Evropu više nije partner za dijalog, a Rusija ima svoje probleme. Mislim da Dodikova posjeta Kremlju zakazana za 22. septembar ništa na tome neće promeniti! RS pod vodstvom Dodika skoro da je bankrotirala, internacionalno je izolirana pa je dovedena u opasnost da postane neka Južna Osetija u srcu Evrope – smatra Petritrič.

Drugi važan faktor za stabilnost regiona za njega je pobeda lidera HDZ-a Andreja Plenkovića na izborima u Hrvatskoj.

– Ovo je pobeda umerenih snaga, koje svojim susedima žele pomoći da ubrzano idu ka EU. Videli smo da je retorika vređanja Zorana Milanovića dobila odstupnicu, dok je Plenković sa svojom evropskom strategijom pomirenja dobio dosta podrške. To bi moglo da dovede do relaksacije odnosa u regionu – ističe Volfgan Petrič.

Zaključuje da Srbija kao kandidat za članstvo u EU i Hrvatska kao članica Unije sve više postaju svesne svoje odgovornosti prema BiH, “a to bi moglo neodgovorne ekstremiste kao što je Dodik da dovedu u ofsajd”.

– Uzimajući sve ovo u obzir, očekujem od Brisela da BiH ponudi mnogo više od pukih programa – naglašava on.

Ističe također da Savet za implementaciju mira (PIC) već duže vreme nije jedinstven organ kao što je to bilo kada je on bio visoki predstavnik.

– Mene je tada čak i Rusija podržavala, pa sam mogao da pokrenem važne reforme u državi. Čak je i Dodik tada bio kooperativan. Ali, nakon procesuiranja Ive Sanadera u Hrvatskoj mnogo koruptivnih političara u bivšoj Jugoslaviji postavilo se protiv reformi, kako bi dobivali što više na uticaju. To nije tako samo u RS. Mislim da OHR trebalo još davno da ih zatvori – stav je Petriča.(Agencije)