Bivši premiier Vlade Makedonije optužen zbog prisluškivanja

Bivši premiier Vlade Makedonije optužen zbog prisluškivanja

15/09/2016 Off By

 

Na konferenciji za novinare tužiteljka Fatima Fetai nije saopštila imena optuženih u prvoj optužnici Specijanog tužilaštva, ali je navela da je podignuta na osnovu prisluškivanog razgovora dvojice visokih funkcionera vlasti i indirektno uputila na snimak na kojem se čuju glasovi Gruevskog i Janakieskog


SPECIJALNO tužilaštvo Mkedonijeza prisluškivane razgovore podiglo je danas optužnicu protiv bivšeg premijera i lidera vladajuće VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Optužnica, kojom je obuhvaćen i bivši ministar za transport i veze Mile Janakieski, Gruevskog tereti da je 2013. podsticao nasilje nad gradonačelnikom Opštine Centar Andrejom Žernovskim i članovima opštinskog odbora, kako bi zaštitio interese stranke na čijem je čelu.

Na konferenciji za novinare tužiteljka Fatima Fetai nije saopštila imena optuženih u prvoj optužnici Specijanog tužilaštva, ali je navela da je podignuta na osnovu prisluškivanog razgovora dvojice visokih funkcionera vlasti i indirektno uputila na snimak na kojem se čuju glasovi Gruevskog i Janakieskog.

Na tom snimku, prema njenim rečima, čuje se kad visoki funcioner drugom nalaže da, koristeći stranačko članstvo VMRO DPMNE, organizuje nasilje, a drugi to bez pogovora prihvata.

“Nasilje je motivisano iz lukrativnih razloga, radi biznis interesa partijskog vrha i njihovih partnera”, rekla je Fatima Fetai.

Ona je objasnila da radi pretpostavke nevinosti ne sme da otkriva imena optuženih i dodala da će optužnica biti podnijeta u toku dana.

Optužnica se odnosi na nasilne proteste ispred Opštine Centar 2013. u trenutku kada je opštinska skupština trebalo da poništi delove urbanističkog plana. Tada su demolirane prostorije te skopske opštine, a optužnicom je obuhvaćeno ukupno 14 osoba za podsticanje nasilja i učestvovanje u nasilju.

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore je na godišnjicu rada podiglo optužnicu protiv sedam osoba zaposlenih u makedonskoj upravi za bezbednost i kontrašpijunažu zbog nezakonitog uništavanja dokumentacije povezane sa prisluškivanjem. Deo te dokumentacije je bio klasifikovan kao povjerljiv.

Među optuženima su i rukovodioci Pete uprave koja se bavi prisluškivanjem.

Tužiteljka Lenče Ristovska je rekla da su optužnice podnete po skraćenom postupku i da Specijalno tužilaštvo u oba slučaja ima dovoljno dokaza za osuđujuću presudu. U ta dva slučaja, prema tužilaštvu, kazna je do pet godina zatvora.