Skandalozno: Izetbegović finansirao “Rječnik bosanskog jezika” Dževata Jahića

Skandalozno: Izetbegović finansirao “Rječnik bosanskog jezika” Dževata Jahića

13/09/2016 Off By

 

Na Jahićevoj listi skandaloznih reči je i “đikan” za koju je u rečniku naveo tmačenje – “seljačina, neotesani mladić, obično pravoslavac brđanin, stočar, čobanin, bosanski pravoslavac četničkog porijekla koji je genetski četnik


PREDSEDAVAJUĆI Predsništva BiH Bakir Izetbegović dao je iz budžetske rezerve 10.000 KM autoru skandaloznog “Rječnika bosanskog jezika” Dževadu Jahiću, koji je u izneo najcrnje uvrede na račun Srba, piše “Glas Srpske”.

Izetbegović je odluku o korišćenju novca tekuće rezerve iz budžeta institucija BiH, koja bi po pravilu trebalo da služi za vanredne situacije i nepredviđene troškove, doneo prošlog meseca. Na Jahićevoj listi skandaloznih reči je i “đikan” za koju je u rečniku naveo tmačenje – “seljačina, neotesani mladić, obično pravoslavac brđanin, stočar, čobanin, bosanski pravoslavac četničkog porijekla koji je genetski četnik”.

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da je skandalozno da novac iz budžeta koji pune i građani Republike Srpske odlazi za promovisanje uvreda srpskog naroda. Ona je dodala da je loše što se članovi Predsedništva BiH jedan drugom ne mešaju u posao kada je reč o raspodjeli budžetske rezerve, i da su srpski predstavnici u Savjetu ministara BiH trebalo da pokrenu pitanje zabrane skandaloznog rečnika. Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da Izetbegović mora da kaže zašto je dao novac Jahiću, i da takvi potezi sigurno ne doprinose pomirenju u BiH. “Nažalost, nema mehanizma da se to spreči”, rekao je Ivanić.

Lingvista Miloš Kovačević kaže da se postavlja pitanje da li Izetbegović podrškom autoru rečnika podržava odnos prema Srbima u BiH kao neravnopravnom narodu. “To je logično pitanje ako se zna da rečnik čiji je autor Jahić ima negativan odnos prema srpskoj kulturi i istoriji i da na potpuno iskrivljen i sarkastičan način prikazuje pojedine pojmove koji nemaju nikakve veze sa jezikom, ali imaju sa jezikom mržnje”, rekao je Kovačević.(Agencije)