Izbori u Hrvatskoj: HDZ formira vladu sa Mostom?

Izbori u Hrvatskoj: HDZ formira vladu sa Mostom?

12/09/2016 Off By

 

Novina ovih izbora je ta što u Sabor najvjerovatnije neće biti nijednog zastupnika iz konzervativnih pravaških stranaka


OBRAĐENO je 100 posto biračkih mjesta u Hrvatskoj i rezultati su da je HDZ osvojio 61 mandat, Narodna koalicija SDP 54, Most 13, a Živi zid 8.

Deveti parlamentarni izbori (vanredni) u Hrvatskoj nisu doneli ništa novo na hrvatskoj političkoj sceni u odnosu snaga, pošto je HDZ sa partnerima realni pobednik, a kako je najavio lider te stranke Andrej Plenković već danas biće formirana platforma postizbornih pregovora za formiranje nove vlade.

Novina ovih izbora je ta što u Sabor najvjerovatnije neće biti nijednog zastupnika iz konzervativnih pravaških stranaka.

Prema najavama iz HDZ tokom prošle noći, ključ buduće vlade biće ta stranka sa Mostom nezavisnih lista, s tim da se Božo Petrov nije izjasnio ni za HDZ ni za SDP.

Moralni pobjednik ovih izbora je Živi zid sa do sada osam dobijenih mandata. Čelnici te koalicije, međutim, poručili su da oni neće biti deo vlade bez obzira na to koja će je stranka formirati.

Iako se očekuje da će formiranje nove hrvatske vlade trajati nešto kraće nego što je to bio slučaj sa odlazećom vladom, analitičari su, ipak, skeptični.

Profesor Žarko Puhovski je za N1TV rekao da će bez dileme vlast formirati HDZ sa Mostom, a premijer će biti Plenković.

“Petrov će to progutati, ta vlada će biti formirana, ali je pitanje koliko će to trajati”, rekao je Puhovski i dodao “nisam optimista”.

Petrov je poručio da se Most neće cjenjkati i neće odustati od svojih sedam uslova postavljenih u predizbornoj kampanji lijevim i desnim strankama za formiranje postizborne koalicije i buduće hrvatske vlade.

Petrov je rekao da od ovog trenutka teče rok od pet dana, ali nije precizirao na šta se taj rok odnosi.

Plenković je proglasivši pobedu poručio da HDZ ostaje otvoren za razgovor sa svim strankama koje su im programski bliske.

Najavio je da će HDZ već sutra, nakon razgovora sa partnerima, otvoriti platformu za postizborne razgovore.

“Iduća hrvatska vlast treba da bude stabilna na korist hrvatskih građana, evropski orijentisana”, rekao je Plenković.