Sutra je Svetski dan prve pomoći:,,Deca i mladi u prvoj pomoći“

Sutra je Svetski dan prve pomoći:,,Deca i mladi u prvoj pomoći“

09/09/2016 Off By

OVE godine Svetski dan prve pomoći će biti obeležen sutra. 10. septembra. Organizacije Crvenog krsta širom sveta tom prilikom skreću pažnju na značaj poznavanja prve pomoći za pojedinca i za društvenu zajednicu.

Tema Svetskog dana prve pomoći za 2016 godinu je: ,,Deca i mladi u prvoj pomoći“

U Crvenom krstu Srbije se posvećuje posebna pažnja edukaciji dece i mladih. Mladi su uključeni u sve aktivnosti i programe, a u oblasti prve pomoći, deca i mladi čine preko 70 procenata naših volontera.

O našem radu u oblasti prve pomoći najviše govore uspesi koje postižu naši mladi volonteri, a šest pobedničkih pehara sa Evropskog takmičenja u prvoj pomoći daju pravu sliku ulaganja Crvenog krsta Srbije u edukaciju mladih.

U strategiji razvoja mladih, Ministrastvo zdravlja Srbije ističe da je povređivanje, bitan faktor koji utiče na zdravlje mladih i njihov dalji rast i razvoj. Povrede dece i mladih se najčešće dešavaju u saobraćaju, ali i u školi, kući, na sportskim terenima.

Povodom Svetskog dana prve pomoći organizacije Crvenog krst u Srbiji će realizovati više aktivnosti:

Biće organizovane Edukativne radionice iz prve pomoći za učenike nižih razreda osnovne škole

Tu su i radionice iz prve pomoći za mališane koji borave u ustavnovama zdravstvene i socijalne zaštite

Predviđena su i predavanja iz prve pomoći na buduće mame u saradnji sa savetovalištima za buduće roditelje

I korisnici društvene mreže Fejsbuk mogu dati svoj doprinos obeležavanju ovog datuma, tako što će na svoj fejsbuk profil da postave svoju fotografiju uz kratak komentar ili poruku kojom žele da predstave svoj doživljaj ili iskustvo iz prve pomoći na afirmativan način. Uz svaki komentar, poruku ili postavljenu fotografiju potrebno je dodati oznake #FirstAidDay #FirstAid #prvapomoc i #FirstAidForAll.(Press CKS)