Čekajući Hana i Dodika: referendum u RS glavna tema razgovora?

Čekajući Hana i Dodika: referendum u RS glavna tema razgovora?

09/09/2016 Off By

 

Za danas je u Beogradu zakazan i sastanak Vučića s predsednikom RS Miloradom Dodikom, a ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović potvrdio je je da će razgovarati o najavljenom referendumu u RS


JOHANES HAN (Johannes Hahn), komesar EU za politiku susedstva i proširenje tokom svog iznenada isplaniranog dvodnevnog boravka u Beogradu, kako je nezvanično potvrđeno u Evropskoj komisiji, sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem razgovara će o referendumu u RS.

Za danas je u Beogradu zakazan i sastanak Vučića s predsednikom RS Miloradom Dodikom, a ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović potvrdio je je da će razgovarati o najavljenom referendumu u RS.

Dodik je potvrdio informaciju o današnjem susretu s premijerom Srbije. Naveo je da će razgovarati o njegovoj poseti 11. septembra, prilikom otvaranja trase autoputa Doboj – Prnjavor, ali i o referendumu o danu RS. Dodik je dodao da će Vučića, ako bude bilo potrebno, informisati i o razvoju situacije o održavanju tog referenduma.

Komesar Han je poručio da s nestrpljenjem očekuje sastanak s premijerom Vučićem, dodavši da će se u okviru pristupnog procesa predstavnici EU usredsrediti na rad sa vlastima Srbije na važnim temama kao što je jačanje vladavine prava, regionalne saradnje i procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Mediji pak, tvrde da će se na marginama zvaničnih sastanaka razgovarati upravo o referendumu u RS kao destabilizirajućem faktoru ne samo u BiH nego i u regionu.

Apelaciono odeljenje Suda BiH odbacilo je kao nedopustivu žalbu entitetske komisije za sprovođenje referenduma u RS na odluku Centralne izborne komisije kojom je zahtev te komisije za dostavu biračkih spiskova odbijen kao neosnovan i nedopustiv.(Agencije)