Recepti: napravite sami pravi grčki jogurt

Recepti: napravite sami pravi grčki jogurt

09/09/2016 Off By

 

Izbor MARIJA RADOVIĆ

 

TIPIČAN jogurt iz Grčke proizveden je od ovčjeg ili kravljeg mlijeka. Na tržištu traženiji je onaj od kravljeg s obzirom da ovčji ima sebi svojstven (nekima neugodan) miris i ukus.

Osnovna razlika u proizvodnji klasičnog i grčkog jogurta je da mleko, nakon što se ugreje, odstoji u posebnim posudama kroz koje se sirutka filtrira iz jogurta. Upravo radi toga klasični jogurti na vrhu imaju vodicu, dok grčki nemaju. U procesu odvajanja sirutke od jogurta uklanja se i dobar deo šećera i kalorija, te je dobiveni grčki jogurt veoma bogat proteinima. Sa samo 57 kalorija na 100 grama, bezmasni prirodni grčki jogurt ima dva puta više proteina od standardnog prirodnog jogurta, a ima i mnogo više nutrijenata.

Grčki jogurt ima niži nivo laktoze od regularnog jogurta pa je zbog toga lakše probavljiv, čime je posebno pogodan za pojedince koji su intolerantni na laktozu. Idealno bi bilo da grčki jogurt pravite od vlastitog domaćeg jogurta. Proces je veoma jednostavan, a treba će vam jedna litra svežeg mleka, jedan čvrsti jogurt i jedna kašika kisele pavlake. Mleko skuvajte i ohladite da bude mlako (tako da još možete držati prst u njemu). Jogurt i pavlaku dobro promešajte i mešajući dodajte mlakom mleku. Nakon što ste dobro promešali, posudu poklopite i stavite na toplo (blizu radijatora) da odstoji tokom noći. Nakon šest do osam sati u posudi će se oformiti želena smesa. Posudu stavite u hladnjak i imate čvrsti, rashlađeni jogurt kojeg u hladnjaku možete čuvati i do 7 dana. Sada je vreme da napravite grčki jogurt. Veću cediljku (npr. za supu) obložite jednim ili dva filtera za kafu pa je stavite u sud veću od nje. U tako obloženu cediljku stavite litru običnog, čvrstog jogurta, koliko vam stane do vrha filtera. Sve pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći. Nakon osam do deset sati videćete da se jogurt lepo iscijedio i u cjediljki vam je ostala smesa gustog,

kremastog grčkog jogurta. (Ako predugo ostavite da se cedi, dobićete kremasti sir, a ne jogurt. Grčki je jogurt malo gušći od običnog, ali je ređi od kremastog sira).

Na dnu posude ostaće vam tekućina koja se zove sirutka. Riječ je o izuzetno zdravom napitku za sportaše i one koji žele snažan i otporan organizam. Koristi se za mršavljenje, čišćenje organizma, čišćenje krvnih žila od kolesterola, reguliranje rada creva, razvoj kostiju, jačanje mišićne mase i kao antioksidans za osnaživanje tela u borbi protiv raznih bolesti. Sirutka sadrži najvažnije minerale potrebne tijelu: vitamine grupe B i kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, natrijum i cink. Puna je elektrolita i odlično hidratizuje telo, pa je najbolja zamena za ne tako zdrava sportska energetska pića. Ipak, najvrednija tvar u sirutki je protein. Sirutka se ubraja u najbolje prirodne proizvode koji obnavljaju crijevnu floru, pa je zbog toga važna i u prehrani dece. Čak se tvrdi da je gotovo dobra kao majčino mleko jer je prepuna hranjivih tvari koje potpomažu umnožavanje acidofilnih bakterija. One deluju kao prirodan antiseptik koji uništava ili sprečava razvoj patogenih mikroorganizama. Uz to, odlična je za probavu, zglobove, ligamente (omogućuje brz oporavak nakon treninga), ali korisna je i u suzbijanju znakova starenja. Za razliku od standardnog jogurta, grčki se jogurt ne zgrušava pri visokim temperaturama, pa ga slobodno možete dodati u topla jela. Možete ga poslužiti sa svežim voćem kao što su borovnice.