Johanes Han o referendumu u RS: odluke suda moraju da se poštuju!

Johanes Han o referendumu u RS: odluke suda moraju da se poštuju!

04/09/2016 Off By

 

Han:“Između Srbije i Hrvatske nedavno je došlo do izvesnih, ne bih rekao konflikata, ali recimo – razmirica. Premijer Srbije je poslao pismo Evropskoj komisiji, gospodin Junker je na to pismo odgovorio…”

EVROPSKI komesar za proširenje Johanes Han, koji je tokom vikenda učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Bratislavi, kaže u razgovoru za Radio Slobodna Evropa da bi trebalo još jednom razmisliti o referendumu koji nameravaju da organizuju čelnici u Republici Srpskoj i da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.

Na pitanje da li ga brine održavanje referenduma u Republici Srpskoj? Han kaže da ono što očekuje u Bosni i Hercegovini, kao i u svim ostalim zemljama je da se odluke suda, pogotovo odluke Ustavnog suda poštuju: “Moram da priznam da ovo nije prvi put da se odluke suda ne poštuju. Važno je da razvijemo izvesno razumijevanje o vladavini prava i zadacima koje institucije imaju. Ipak nadam se da će se naći način kojim će biti razrešen ovaj problem.”

Na pitanje koje bi rešenje voleo da vidi? Komesar je rekao da misli da bi trebalo da se razmisli o referendumu, “ali sa druge strane i još jednom ponavljam – odluke suda se moraju imati u vidu i one se moraju poštovati. Ne želim da se dalje mešam u ovo, ali još jednom naglašavam – odluke suda se moraju uvažavati. Na političarima je da se odupru verbalnim napadima.”

O odnosima Srbije i Hrvatske Han je rekao da “Između Srbije i Hrvatske nedavno je došlo do izvesnih, ne bih rekao konflikata, ali recimo – razmirica. Premijer Srbije je poslao pismo Evropskoj komisiji, gospodin Junker je na to pismo odgovorio…” .

S.E ga je pitala da li strahuje da će Hrvatska nastaviti da koči nastavak pregovora između EU i Srbije, ako imamo u vidu ono što se dešavalo ovog leta u vezi poglavlja 23 i 24?

Han: “Svih šest zemalja u regionu koje još nisu članice EU imaju, da tako kažem, međusobni dogovor da se podržavaju ili barem ne sputavaju u aktivnostima koje se tiču perspektive ulaska u EU. Rekao bih i da bi ovakva vrsta dogovora i takav duh bi trebalo da zavlada celim regionom, pa i među državama članicama EU, odnosno onima koje već jesu u Uniji. Svi smo svesni da perspektiva budućeg članstva u EU zavisi od doprinosa bezbednosti i miru u regionu i da bi trebalo da bude i u interesu Hrvatske koja već je članica EU. Naravno, postoje rane iz prošlosti, tenzije među narodima ali još jednom – na odgovornim političarima je da povedu računa o ovome i tu vidim razliku između političara i državnika”.(Agencije)