Makedonija dobila tehničku vladu – izbori 11.decembra

Makedonija dobila tehničku vladu – izbori 11.decembra

03/09/2016 Off By

 

 

MAKEDONSKI poslanici zvanično su odobrili tehničku vladu koja će voditi zemlju do prijevremenih izbora 11. decembra, u najnovijem nastojanju da se okonča skoro dvogodišnja politička kriza.

Na mestu premijera ostao je dosadašnji šef vlade Emil Dimitrijev (foto gore), iz vladajuće konzervativne VMRO-DPMNE, mada je sada predsednik tehničke vlade.

Parlament se saglasio da opozicioni političari budu ministri unutrašnjih poslova i rada.

Makedonija je u političkom previranju od februara 2015. godine, posle velikog skandala zbog vladinog prisluškivanja više od 20.000 ljudi, pre svega iz opozicije.

Pošto su izbori ranije zakazivni za 24. april i 5. jun ove godine otkazani, lideri četiri najveće makedonske političke partije složili su se o održavanju prevremenih parlamentarnih izbora 11. decembra.

Po tom sporazumu predviđeno je da se 100 dana pre glasanja izabere tehnička vlada koja treba da obezbedi uslove za slobodne i poštene izbore, a u njoj su i predstavnici opozicije.

Skopski mediji su objavili da će 60 dana pre izbora biti raspušteno Sobranje, a izborna kampanja treba da počne 20. novembra.(Agencije)