Angela Merkel poziva Turke da se integrišu u nemačko društvo

Angela Merkel poziva Turke da se integrišu u nemačko društvo

29/08/2016 Off By

 

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel ocenila je neprihvatljivim da neke zemlje Evropske unije odbijaju da prime izbeglice jer su muslimani, ali je zatražila da se Turci u Nemačkoj integrišu u društvo i ne donose svoje sukobe.

“To ne ide da neke zemlje kažu ne želimo muslimane u našoj zemlji'”, rekla Kancelarka u razgovoru za nemačku televiziju ARD.

Govoreći o svom predlogu o uvođenju kvota za raspodelu izbeglica u EU-u, kancelarka je naglasila da svako treba da uradi svoj deo i da “treba da se nađe zajedničko rešenje”.

Nemačka je 2015. primila oko milion tražitelja azila, uglavnom iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Visoki njemački funkcioner rekao je juče da je ove godine došlo između 250.000 i 300.000.

Istočnoevropske zemlje predvode u protivljenju primanju izbeglica, a najnovija izjava o neprihvatanju muslimana došla je od češkog premijera Bohuslava Sobotke koji je rekao: “Ne želimo da se ovdje stvori snažna muslimanska zajednica, s obzirom na probleme koje uočavamo”.

U istom razgovoru, Merkelova je zatražila od Turaka koji žive u Nemačkoj da se integrišu u nemačko društvo i ne donose sukobe u Njemačku.

U Njemačkoj živi oko tri miliona ljudi turskog porekla.

“Uvek govorim da sam ja i njihova kancelarka i mislim da je važno to da se govori i dobro bi bilo ako postoji reciprocitet u vidu njihove privrženosti našem društvu i ne donošenju sukoba iz Turske u Nemačku”, rekla je Merkelova u intervjuu za ARD.

Naglasila je da je takođe važno da “oni koji ovde žive godinama i možda imaju i nemačko državljanstvo učestvuju u razvoju zemlje”.

Od neuspešnog puča u Turskoj narasle su napetosti između pripadnika turske zajednice u Nemačkoj, onih koji podupiru predsednika Tajipa Erdogana i onih koji su pristalice Fetullaha Gulena koji živi u Sjedinjenim Državama a turske ga vlasti optužuju da stoji iza organizacije pokušaja državnog udara.