Aleksandar Vučić o stanju u Regionu sa diplomatima: čutanje je zlato

Aleksandar Vučić o stanju u Regionu sa diplomatima: čutanje je zlato

29/08/2016 Off By

 

pressRanka Čičak

SRPSKI premijer, Aleksandar Vučić, razgovaraoj je danas sa stranim diplomatama u Beogradu o situaciji u reginu, a zatim novinarima rekao da će politika Srbije u narednom periodu biti politika udruživanja, neodgovaranja i ćutanja:

-Dačić se s tim nije složio, ali verujem da hoće. Interes Srbije je stabilnost i mir. Neki kažu da je to fraza, ali to je suština napretka. Najteža nedelja je za nama. Kao predsednik Vlade morao sam da oćutim na sva vređanja moje zemlje. Nisam odgovorio ni na to da je Srbija šaka jada. Nisam odgovorio, da odgovorom da uvredim hrvatsku i njen narod. Neću da uvredim ni one koji pričaju da sam u Srebrenici sam sebe povredio.Nas je zadatak da sačuvamo mir.

Vučić je rekao da neće dozvoliti vređanje niti jedne nacije u Srbiji, jer je to država svih građana. Kaže da će uskoro pokazati koliko je urađeno u Vojvodini za hrvatsku manjinu i kako je održao reč datu Kolindi Grabar Kitarović. Smatra da je greška kada najnovije napade na Sbe u Hrvatskoj pravdaju predizbornim razlozima:

-To je kontinuirano ponašanje.Uostalom, ako su izbori razlog, to je onda jos gore. Zar je moguće da narod daje glasove onima koji najviše napadaju Srbe?

Kaže da je želeo da ide u Dubrovnik, ali to hrvatska vlast nije želela.Kaže da se u Srebrenici nije uplašio, da je pomislio da je to kraj njegovog života, ali se trudio da ostane uspravan i ponosan, kako ne bi osramotio svoj narod.

-Ovaj i naredni mesec biće puni međunarodnih susreta Parizu, Njujorku i drugim gradovima.U posetu dolaze mađarski premijer, engleski ministar spoljnih poslova, predsednik ruske vlade.

Vučić se izvinio novinarima što nema vremena za njihova pitanja i obećao novu konferenciju za novinare s više vremena za pitanja. Ipak, nije odbio da odgovori novinarki Informera, koju je zanimalo šta će uraditi ako zapadne sile onemoguće referendum Republike Srpske. Odgovorio je:

-Pozvaću na razgovor predsednika Dodika i sve srpske funkcionere.