Turska vratila Makedoniji pripadnike ISIL-a

Turska vratila Makedoniji pripadnike ISIL-a

29/08/2016 Off By

VLASTI u Turskoj uhapsile su pet makedonskih državljana zbog sumnje da su pripadnici terorističke organizacije Islamska država (ID), objavilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije (MVR).

Mitko Čavkov

Brza akcija turske policije: Mitko Čavkov

Ministar Mitko Čavkov rekao je novinarima da su ta petorica uhapšeni 12. avgusta u sinhronizirnoj akciji makedonske i turske policije u jednom od cenata džihadista u mestu Askaraj u Turskoj.

Po privođenju petorica makedonskih državljana odvedena su u prihvatni centar u Istanbulu, a posle toga isporučena Makedoniji.

Čavkov je rekao da je uhapšenima, koji su nameravali da se priključe terorističkoj organizaciji ID, određen im je pritvor.

Čavakov je još naveo da su u nastavku akcije protiv pripadnika stranih vojnih i paravojnih formacija koja je nazvana “ćelija” trojica uhapšenih iz Kumanova (21 i 24 godine), a dvojica iz Skoplja (18, 19 i 20 godina).

U sabirnom centru u Askaraju petorica osumnjičenih makedonskih državljana, zajedno sa četiri osobe iz Albanije, Sirije, Palestine i Maroka, čekali su povoljne uslove za transfer u Siriju.

-Prema dosadašnjim saznanjima, osumnjičeni su otišli u Tursku da bi se priključili mudžahedinskim jedinicama u Siriji – rekao je Čavkov.

Inače uhapšeni su duži period posećivali vrska predavanja radikalnih imama u svojim gradovima, gde je započelo njihovo indoktriniranje od osoba koje su bile obuhvaćene u prethodna dva dela policijske akcije “Ćelija”.(Agencije)