Britanski Ekonomist analizira predizborno stanje u Hrvatskoj

Britanski Ekonomist analizira predizborno stanje u Hrvatskoj

27/08/2016 Off By

 

U NAJNOVIJEM broju britanski Ekonomist objavio je tekst o Hrvatskoj pod naslovom ‘Vapaj za partizanima: mesti gde je politika zapela u 80-ima, ako ne i u 40-ima’.

Tekst, u čijem nadnaslovu stoji ‘Hrvatska stagnacija’, započinje pričom o legendi Briona, Titovom papagaju Kokiju, za koga ugledni magazin piše da je ‘mudra stara ptica’.

‘Nekada je pripadao maršalu Josipu Titu, dugogodišnjem komunističkom vođi Jugoslavije, koji je umro 1980. godine. Koki živi na hrvatskom ostrvu Brioni, na kojima je Tito provodio šest meseci godišnje, a tamo su sve vile i dalje rezervisane za hrvatske lidere. Ako se posetiteljima posreći, Koki će im nešto opsovati ili zaskvičati: Tito! Tito! Tito!. Kada bi Koki imao bogatiji rečnik, nesumnjivo bi uživao razotkrivajući najstrože čuvane hrvatske državne tajne, koje je sasvim sigurno načuo’, piše u uvodu svog članka Ekonomist.

List dalje navodi da je 16. avgusta Hrvatska zakoračila u predizbornu kampanju, a neke od glavnih tema u njoj su iste one o kojima je Koki na Brionima slušao pre nekoliko desetleta.

‘Uzmimo na primer ubistvo Stjepana Đurekovića, koji je likvidiran u Nemačkoj 1983. godine. Gospodin Đureković je bio emigrant aktivan u hrvatskim nacionalističkim krugovima. Trećeg dana avgusta nemački sud osudio Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, dvojicu agenata nekadašnje jugoslavenske tajne službe, na doživotni zatvor zbog organizovanja njegovog ubistva’, piše Ekonomist.

‘Vodeće hrvatske stranke, socijaldemokrati i HDZ, žestoko se sukobljavaju oko značenja ove presude. Čelnik SDP-a Zoran Milanović, koji je od 2011. do ove godine bio premijer, snažno se borio kako bi onemogućio izručenje dvojice osuđenika. Pristalice HDZ-a smatraju da su socijaldemokrati štitili ljude koji su smaknuli hrvatskog nacionalista. SDP-ovci pak uzvraćaju da su osuđenici bili snažno povezani s Franjom Tuđmanon‘, navodi Ekonomist, pogrešno pritom navodeći da je Tuđman bio prvi hrvatski premijer 1991. godine, ali ispravno napominjući da je bio jedan od utemeljitelja HDZ-a.

‘Dve stranke se ne razlikuju toliko u svojim trenutnim političkim platformama, koliko u svojim istorijama. Socijaldemokrati sebi prisvajaju antifašističke zasluge Titovih komunističkih partizana, koji su se borili s okupatorima u Drugom svjetskom ratu. Suprotno tome, mnogi u HDZ-u dive se ustašama, nacističko-kvislinškom pokretu. Njemačka presuda samo je dodatak njihovim istorijskim nesuglasicama. Još jedan nedavni sukob izbio je oko HDZ-ovih ministara koji su došli na otkrivanje spomenika hrvatskom nacionalistu čija su dostignuća uključivala i ubistvo jugoslavenskog ambasadora u Švedskoj 1971. godine’, navodi Ekonomist, aludirajući na dizanje spomenika Miri Barešiću.

‘Sav taj folklor baca senku na važnije teme. U hrvatskoj politici nered vlada već mesecima. Prošli su se izbori održali u novembru, ali koalicija koju je HDZ posle njih formirao raspala se u junu zbog korupcijskog skandala koji se tiče nacionalne naftne kompanije’, piše Ekonomist, pri čemu treba da se navede da u slučaju na koji aludira nema ni istrage ni sudske presude, već samo odluka Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa.

‘HDZ je nakon toga dao nogu svom dotadašnjem lideru, koji je dozvolio da veći uticaj dobiju elementi koji su skloni ustašama. Novi lider Andrej Plenković je umereni zastupnik u Evropskom parlamentu i nastoji da vrati svoju stranku u centar. Kaže da prezire populizam koji se širi Evropom. Kada je reč o istorijskim temama, kaže da je Hrvatskoj potrebna smirena rasprava o zločinima i ustaša i komunista’, navodi ugledni britanski časopis.

‘Jedan od mogućih razloga zbog kojih se dve vodeće stranke toliko bave prošlošću je njihov ne baš sjajan rezultat u rešavanju aktualnih problema. Socijaldemokrati su iza sebe ostavili katastrofalne rezultate nakon silaska s vlasti, privreda je propadala četiri godine. Pre njih je vladao HDZ, koji je došao na loš glas zbog korupcije, a u proteklom kratkom mandatu to se nije promenilo. HDZ trenutno zaostaje u anketama, ali nijedna stranka neće osvojiti dovoljno glasova kako bi mogla sama da vlada nakon izbora 11. septembra. Neki analitičari predviđaju stvaranje velike koalicije dvu najjače stranake, iako gospodin Plenković tvrdi da to nije opcija’, piše Ekonomist.

‘Zbog činjenice da su toliko opsednuti istorijom možda i nije čudno da je u televiziskoj debati gospodin Milanović pokušao da pridobije HDZ-ove birače ponosno otkrivajući da mu je ded bio ustaša’, primećuje časopis.

‘Mnogi se zgražaju nad ovakvim taktikama. Boris Miletić je predsednik regionalne stranke koja upravlja Istrom, područjem na kojemu živi Koki. Glavni oslonac tamošnje privrede je turizam. Ova je sezona, kaže Miletić, bila fantastična, možda najbolja od rata, pri čemu se referira na hrvatski sukob sa srpskim snagama koji je trajao od 1991. do 1995. godine. Ali Miletićevo raspoloženje zatim se mijenja. Kaže da je prepiranje o ustašama i prošlosti stvarno sramotno. Moramo da počnemo da razgovaramo o budućnosti, kaže Miletić i navodi reforme koje su i HDZ i SDP godinama obećavali: decentralizacija, racionalizacija teritorijalnog ustroja itd. Nažalost, u Hrvatskoj se vodeće političke stranke ne čini da su sposobne da rade bilo što drugo osim vraćanja na staro i ponavljanje jednog te istog, kao papigaji’, zaključuje svoj tekst Ekonomist.(Agencije)