KOSOVSKE POLITIČKE (NE) PRILIKE

22/11/2014 Off By

Der Standard: Kosovo zavisi od direktiva iz SAD

REGION⇒ Najmlađa država Evrope je i dalje faktički zavisna od direktiva iz Vašingtona”, podvlači bečki dnevnik i ukazuje da lokalnim političarima čak i koristi ta nesamostalnost jer mogu da preuzmu manje odgovonosti


tracey-thaci

ambasadorka Trejsi En Džekobson i Hašim Tači

KOSOVO više od pet meseci posle izbora dobija vladu i to je moguće samo uz pomoć i delovanje SAD, ocenjuje bečki dnevnik “Der Standard”.
List navodi da Kosovo i dalje zavisi od direktiva iz Vašingtona. Američka ambasadorka Trejsi En Džekobson je, pre dve sedmice, sa jasnom porukom upućenoj vodećim političarima na albanskom jeziku, izašla u javnost i poručila da ne “uprskaju” posao.
“Der Standard” ističe da je ona uspela u nameri da se postigne koalicioni dogovor, i time prati tradiciju svog prethodnika Kristofer Dil, koji je učestvovao u svim važnijim unutrašnjim političkim pitanjima Kosova.
“Najmlađa država Evrope je i dalje faktički zavisna od direktiva iz Vašingtona”, podvlači bečki dnevnik i ukazuje da lokalnim političarima čak i koristi ta nesamostalnost jer mogu da preuzmu manje odgovonosti.
Na Kosovu se oslanjaju na SAD, a EU ima potčinjenu ulogu, iako je puno novca investirala, konstatuje “Standard”, ukazujući da je ugledu Unije nedavno naneta šteta zbog optužbi u vezi sa korupcijom u Eulexu.
Slabost EU potiče i od nejedinstva oko proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, podseća list, dodajući da do danas pet članica EU nisu priznale Kosovo, dok se od Srbije indirektno tražilo da to učini.
“To ograničava snagu EU za podsticanje transformacija, koja je posebno važna, imajući u vidu da partije uglavnom slede sopstvene interese”, podvlači “Der Standard”.<


REGION

vesna pusićVESNA PUSIĆ: SRBIJI U OVOM TRENUTKU NA SVOJIM ULICAMA IMA JEDNOG POLUDELOG RATNOG ZLOČINCA

SRBIJA  – HRVATSKA – EU Šešelj za hrvatsku ministarku predstavlja potencijalno remetilački faktor u prvom redu u regionalnim

SLUČAJ EULEKS: MARIJA BAMI PREDALA DOKAZE ZA KORUPCIJUMaria-Bamieh1

EU – REGION Bamijeva je pisala i o nekompetentnosti određenih tužilaca da obavljalju posao i izrazila sumnje da

 

 

rama-fotoPREMIJER VLADE ALBANIJE EDI RAMA GOST ALEKSANDRA VUČIĆA

POLITIKA U obraćanju novinarima srpski premijer je rekao da ova poseta obeležava novi početak odnosa dve zemlje i

 

lunacekKOSOVARI KORUMPIRALI I EVROPSKU ZAJEDNICU

EU – REGIONI Potpredsednica evropskog parlamenta Ulrike Lunaček je u ekskluzivnom intervju za emisiju ”Život na Kosovu” rekla