Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev gost Srbije

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev gost Srbije

24/08/2016 Off By

pressRanka Čičak

PREDSEDNIK Republike Kazahstan, Nursultan Nazarbajev bio je danas gost srpskog predsednika Tomislava Nikolića.

U palati Srbija delegacije dve zemlje potpisale su 5 sporazuma- o uzajamnoj pomoći u krivičnim stvarima, ekstradiciji, transferu osuđenih, učešću Srbije na izložb i EXPO 2017 u Kazahstanu, o saradnji Vojvodine i uprave Almaatinskog regiona.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i premijer Aleksandar Vučić.On se zatim sastao sa predsednikom Nursultanom i članovima kazahstanske delegacije.

U izjavi za novinare predsednici Nikolić i Nursultan su rekli da je saradnja Srbije i Kazahstana sve bolja. Srbija sprovodi zaključke sa samita u Astani o bezbednosti.Posebno ceni što Kazahstan nije priznao nezavisnost Kosova i Metohije i podržava u međunarodnim organizacijama Srbiju.

-Zahvalni smo što je Kazahstan glasao protiv ulaska Kosova u UNESCO i tako pomogao Srbiji da zaštiti svoju kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji- rekao je Nikolić i zaključio da ovakvu podršku od katahstanskih prijatelja očekuje i sledeće godine.

Dve zemlje imaju perspektivu u ekonomskoj saradnji, naročito u rudarstvu i energetici, poljoprivredi, građevinarstvu. Od početka ove godine do juna robna razmena je iznosila 21,2 miliona evra. Nikolić je uverio gosta da je Srbija zdrav partner za direktne investicije, učešće u privatizaciji srpskih kompanija, saradnju u petrohemiji, turizmu, poljoprivredi, farmaciji.

Kazahstan će uvoziti srpske automobile FIAT. Prvi kontigenti će otići bez carine. Predsednik Nursultan zadovoljan je:

-Kako bi poboljšali ekonomsku saradnju, na snazi je bezvizni režim. Uoči moje posete održano je prvo zasedanje komisije za međusobnu ekonomsku saradnju.U Kazahstanu posluje 15 zajedničkih preduzeća sa učešćem srpskog kapitala u oblasti građevine i trgovine. Srpske kompanije su učestvovale u izgradnji niz metro stanica i drugih infrastrukturnih objekata u našoj zemlji. Srpski biznis će biti dragocen u našem daljem razvoju.Prioritet je u industriji, građevinarstvu, poljoprivreda, saobraćaj, medicina, turizam, mali i srednji biznis. Srpska kompanija Energoprojekt učestvovala je u mnogim poslovima kod nas. Računamo na dolazak novih srpskih kompanija s naprednim tehnologijama i iskustvom. Naša ekonomska saradnja još je mala i ne odgovara mogućnostima obe države.U uspostavljanju velikog puta svile Kazahstan zauzima najvažnije mesto.Gradimo puteve i železnicu, koja dalje ide preko Irana.Pozivamo i srpske kompanije da se uključe.Računamo na njihov dolazak. Znamo da Srbija želi da formira zonu slobodne trgovine. Kazahstan će to podržati. Donesena je odluka o unifikaciji ekonomskog režima između Srbije i evroazijske unije, kako ni se formirale zone slobodne trgovine.

Predsednik Nursultan pozvao je dogodine u goste kolegu Nikolića na izložbu EKSPO nove energetike. Srpski proizvođači su pozvani da na ovoj izložbi otvore svoje paviljone.

Razgovaralo se i oborbi protiv terorizma.

bista kazahstanskog pesnika Žambila Žabajeva

bista kazahstanskog pesnika Žambila Žabajeva

Posle sastanak u Palati Srbija, svi su otišli pred zgradu Energoprojekta na Novom Beogradu, gde je svečano otkrivena bista kazahstanskog pesnika Žambila Žabajeva.Na toj ceremoniji predsednik Nikolić je zahvalio Nazarbajevu što je prilikom svoje prve posete Srbiji doneo na poklon ovaj spomenik:

-Drago mi je što je zajedno sa spomenikom stigao i prvi prevod izbora pesama Žambila Žabajeva na srpski jezik.Jednakim darom ćemo uzvratiti kazaškoj prestonici.

Nazarbajev je zahvalio:

-Osamnaest miliona kazahstanaca poznaju ovog pesnika i njegovo delo. Danas je 140 godina od njegovog rođenja. Njegove su pesme prevedene na srpski.I srpski će se pisci prevoditi na naš jezik. To je dobro. Dogovorili smo se da vaši studenti uče kod nas, i naši kod vas. kraj