Konferencija za medije  Aleksandra Vučića: „Ološ je svako ko napada  naše zlatne momke“

Konferencija za medije Aleksandra Vučića: „Ološ je svako ko napada naše zlatne momke“

22/08/2016 Off By

 

Premijer je prihvatio predlog  novinara da   ološi  više ne budu  ološi  – već nečasni ljudi

 

pressRanka Čičak

PREMIJER  Aleksandar Vučić  čestitao je na današnjoj konferenciji za novinare našim  sportistima koji se s medaljama vraćaju iz Ria,  ali je izgubio živce kada je govorio o raznim napadima na njega i lažima koje se pojavljuju ovih dana na društvenim mrežama i delu  informativnih medija:

-Šta god da uradim nije im dobro. Smejali su se kad sam uoči  Olimpijade pogodio da će se naši vratiti sa 8 medalja.  Ali, ne dozvoljavam ološu da vređa olimpijce. Toj vrsti ološa ne odgovaram. U tome se  razlikijum od onih kojima je EU davala nagrade za nezavisno novinarstvo. A da ne govorim o  Javnom servisu, koji  plaćamo da  vređa. Već nekoliko meseci ne idem na RTS i  poručujem im – radite šta hoćete,  samo nemojte zabraniti da vam odgovorim.

Premijer je pozvao sve one koji ga napadaju  i omalovažavaju, da  na izborima pokažu koliko su jaki  i  poručio im da će na svakim izborima  dobiti višestruko nego oni.

Rekao je da Vlada Srbije  redovno isplaćuje sve dobitnike sportskih medalja. Već  u ovaj petak za medalje  iz  Ria isplatiće se  3 miliona evra. Povećane su grupne nagrade za po 5.000  evra,a individualne za 10.000 evra. Nabrojao je sve što je njegova  Vlada korisnog napravila za sportiste: obavezni pregledi za decu do 17 godina isplaćuju se 12.000 dinara po detetu, obavezno osiguranje svih sportista, ograničenje na samo po jednu funkciju u sportu, ograničenje da Savez ne može da  dobije više od 20 posto budžeta,  ograničenje visine  honorara na 10 posto od  zarade. Izgrađeno  je toliko novih sportskih terena, da je Srbija najbolja u regionu. Svi dobitnici medalja primaju  nacionalnu penziju od  po 160.000 dinara mesečno, iako su mlađi od 40 godina. Predvideo je 15 medalja na olimpijadi u Tokiju. Priznao je jednu manu, za koju kaže da je sam kriv. To je činjenica  da sa privatizacijom u sportu slabo ide, jer svi više vole da budu državni.

Od 2001. godine Srbija je dobila 201 medalju, a od toga je 40 posto ostvareno u protekle dve godine.

Na pitanje  kome idu u korist priče protiv njega, kaže da to rade oni koji sebe nazivaju elitom:

-Nisam okružen s pet telohranitelja, kako oni kažu. Oni su navijali protiv svoje zemlje, kako bi porazima naših dokazali da je  država nesposobna. Jedan  demokrata ugasio je klub koji je sam  formirao. Sram ih bilo. Ne mogu da sakupe 200 potpisa za kandidaturu.

Novinarka Insajdera je pitala premijera ko je taj ološ koji pominje.

Odgovorio je:“ to su oni koji vređaju naše sportiste“.

Novinarka je insistirala:

-Mislite li da je to neka vrsta ponižavanja? Jesu li ološ i pripadnici vaše stranke koji isto govore?

Bio je kategoričan: „Jesu. Ološ je svako ko napada  naše zlatne momke“.

Novinarki se taj rečnik učinio neprimerenim, a premijer je zamolio da  mu nađe sinonim za ološ. Ona je kao sinonim predložila pojam nečasni ljudi. Vučić je to odmah prihvatio.

Novinari Pinka su pitali da li  su ovakvi napadi  vezani  za sport, pokazatelji obračuna s  ministrom sporta, ili pokazuju dve struje u Srpskoj naprednoj stranci.

Vučić  je ponovio da  neda da se vređaju naši šampiioni:

-Taj ološ treba to da zna. Pogledajte koga sam sve nazvao  ološem. Jedini sam koji sme da stane pred taj ološ i da im to kaže. Na doček olimpijaca ne idem, jer ne želim da se slikam i kitim njihovim perjem. Moje  je da obezbedim novac za njih i to sam uradio.

Na pitanje zašto su naše nagrade  za medalje veće nego u SAD, premijer kaže da su naši sportisti  mnogo siromašniji od američkih, pa su im te nagrade važne.

Ponovljeno je pitanje da li je on u svađi s RTS. Odgovorio je da nije. Ali će se tražiti podaci o njihovim platama:

Pojedini njihovi urednici  ponašaju se kao političari,  a ne kao novinari. Ja imam pravo da kažem šta mislim o tome. To što će oni  pričati o meni, ne interesuje me.

Rekao je da ne ide na samit u Dubrovnik,  jer ne vidi koristi od toga. Do kraja septembra će u Vojvodini  biti rešeni  zahtevi svih  Hrvata koji tamo žive. Napade  hrvatskih funkcionera na njegov govor u Gradini nazvao  je besmislenim:

-Kažu da su neumesne metafore moje reči o iskopanim očima i isečenim  nosevima i ušima. Voleo bih da su to metafore, ali to su činjenice. Žao mi je što nisu istini pogledali u oči, a ne da veličaju unuke dedova koljača. Srbija nije šaka zobi koju svako može da pozoba ako je član EU.  Članovi Vlade Srbije više neće odgovarati na uvrede  iz Hrvatske. Želimo mir, a nastavićemo svoju borbu za bolju privredu. Za njih je  naš uspeh najveća kazna, jer ih boli. Srbija ima daleko brži razvoj od Hrvatske. Politika mira i stabilnosti je zaštitni znak Vlade Srbije. Vučić je za septembar najavio razgovore s MMF o povećanju plata u javnom  sektoru . Minimalne će plate biti povećane za  najmanje 1.000 dinara.

Na kraju konferencije jedan novinar je pitao  zašto je odmah povučen foto robot  ubice  novinara Milana Pantića. Premijer je odgovorio da  policija nekada daje i lažne robote,  ali da postoje podaci da će se ovaj slučaj  rasvetliti čak dotle, da se objave i naručioci ubistva.♦