Od Večeras Niš postaje glumačka prestonica!

Od Večeras Niš postaje glumačka prestonica!

20/08/2016 Off By

OD VEČERAS Niš postaje po pedeset i prvi put grad glumca i filmske umetnosti. Osim glavnog festivaskog programa i dve filmske premijere na Letnjoj pozornici, prateći programi organizovani su i u parku “Sveti Sava”, ispred bioskopa “Kupina” i kafeu “Lavirint”.

Po tradiciji, glumce će, pre svečanog otvaranja u 19 sati u Gradskoj kući primiti gradonačelnik Niša Darko Bulatović, a potom će na Letnjoj pozornici simbolično uručiti i ključeve Grada ovogodišnjoj predsednici žirija Slobodi Mićalović.

Ove godine tročlani žiri koji će odlučivati o nagradama pored Mićalovićeve i glumci Kalina Kovačević i Tanasije Uzunović.

Večeras će glumac Lazar Ristovski primiti tradicionalnu nagradu za životno delo “Pavle Vuisić”, a nakon toga će publika premierno moći da vidi dva filma: “Dnevnik mašinovođe” i “Sporazum”.

Film “Dnevnik mašinovođe” delo je Miloša Radovića, a glavne uloge tumače Lazar Ristovski, Petar Korać i Mirjana Karanović.

Režiser “Sporazuma”, je Predrag Radonjić je priča o Kosovu, a Nišlijama će posebno biti zanimljiv jer se u njemu, između ostalih, pojavljuju i tri niška glumca: Aleksandar Mihailović, Dejan Cicmliović i Marjan Todorović.

Izvan Tvrđave i zvaničnog programa ljubitelji sedme umetnosti moćiće da prate (besplatno) studentske filmove u Balkanskoj ulici isred bioskopa “Kupina” a u parku “Sveti Sava” počinju projekcije dokumentarnih filmova o ranijim dobitnicima nagrade “Pavle Vuisić”.

Filmski susreti traju do petka, 26. avgusta.(Redakcija)