Najava: novi afrički virus preti Evropi

Najava: novi afrički virus preti Evropi

17/08/2016 Off By

SMRTONOSNI afrički virus kojeg prenose komarci preti širenjem na Evropu i Severnu i Južnu Ameriku, a moglo bi da dođe do najgore epidemije u poslednjih 30 godina, upozoravaju stručnjaci, a prenosi Independent.

Žuta groznica može izazvati krvarenje iz ušiju, očiju i nosa, zatajenje organa, a u najtežim slučajevima može dovesti i do smrti. Pretnja je toliko velika da neke afričke zemlje zabranjuju ulazak stanovnicima koji nisu vakcionisani.

Prema izveštajima humanitarnih organizacija, dosad je u Africi zabeleženo nekoliko hiljada slučajeva zaraze. Virus se počeo da se širi iz Angole, a zabeležen je u Demokratskoj Republici Kongo, Ugandi i Keniji. WHO je izvijestio da je zabeleženo 11 slučajeva zaraze kod stranih radnika koji su se vratili iz Afrike.

Organizacija “Spasimo decu” hitno je poslala jedinicu stručnjaka za borbu protiv epidemije u DR Kongo kako bi se sprovela hitna vakcinacija.

Organizacije “Spasimo decu”, navodi da je potvrđeno oko 100 smrtnih slučajeva od žute groznice u DR Kongu otkako je bolest zahvatila zemlju, uz stotine umrlih u Angoli i verojatno na hiljade zaraženih u regionu.

Virus prenosi egipatski komarac, isti onaj koji prenosi i Zika virus. Trenutno može da se pronađe u Latinskoj Americi, SAD-u, Aziji, severnoj Australiji i na jugu Evrope.(Agencije)