Gost – Džozef Bajden : Za celu Evropu je važno da ovaj region bude miran

Gost – Džozef Bajden : Za celu Evropu je važno da ovaj region bude miran

16/08/2016 Off By

pressRanka Čičak

POSLE sastanka delegacija SAD i Srbije i razgovora u četiri oka, predsednik srpske Vlade, Aleksandar Vučić i potpredsednik SAD, Džozef Bajden izjavili su novinarima da su bilateralni odnosi u usponu i da su u ovom trenutku najvažniji evropski put Srbije, dobri regionalni odnosi i dijalog s Prištinom.

Vučić je rekao da SAD zapošljava sve više ljudi u našoj zemlji, a da se o takvim dobrim primerima malo piše:

-Danas Srbija hrabro rešava svije ekonomske probleme. Posle stanja pred bankrotstva danas imamo suficit u budžetu. Rast je 2,6 posto, iako je bilo planirano samo 2 posto. Zbog svega toga stabilnost regiona nam je važna. Zato ne govorimo loše o drugima. Govorimo samo o našim obavezama. Tako se Srbija ponaša i mislim da je to najbolje. Već za mesec dana ovde će biti Edi Rama a i predstavnici rukovodstva sa Kosova i Metohije. Želimo da obezbedimo saradnju i privredni razvoj, naravno, čuvajući interese našeg naroda. Razgovarali smo danas i o proteklih 30 godina u odnosima Srbije sa KiM. Mnogi su u tim odnosima pravili greške Meni nije problem da preuzmemo odgovornost za te greške. Stradalo je mnogo Srba i Albanaca. To se, mislim, više neće ponoviti. Imamo dovoljno posla da radimo u miru, a ne da se gledamo kroz puščane cevi. A bez stabilnosti nema napretka. Bajden, prijatelj naše zemlje i moj, više puta mi je danas rekao “ajde , razveseli se, ne budi tako namršten”. A ja sam zabrinut zbog moguće destabilizacije u regionu, Zato smo na tu temu dugo razgovarali.Do sukoba dođe lako. Jedna iskra pa – haos. Moramo da čuvamo mir. Siguran sam da SAD žele miran zapadni Balkan, a Srbija čini sve da tome doprinese. Napravićemo sve što možemo na putu za EU i verujem da ćemo imati podršku SAD.

Vučić se nada da njegov gost boravak u Beogradu neće smatrati izgubljenim vremenom. Izlaganje je završio čestitkama našim sportistima u Riju.

dzozef-bajden-docek-


DŽOZEF BAJDEN nije štedeo pohvale srpskom premijeru:

-Znamo se dugo. Predsednik Obama i ja poštujemo vaše liderstvo i ponašanje koje ste pokazalii u odnosu sa Hrvatskom.Video sam nedavno i sve vaše susede. Za celu Evropu je važno da ovaj region bude miran, a Srbija je kamen temeljac za to. SAD pomažu Srbiji ne zato što su plemenite, već što im odgovara njen napredak. Srbija mora biti demokratski deo EU. Radimo da to postane realnost. Srbija je danas uspešna i njeno liderstvo je važno za region. Nekada su među nama neke stvari bile bolne. Danas sam ponosan novim odnosima.

Bajden i Vučić su razgovarali i o briselskim pregovorima. Potpredsednik smatra da ima još mnogo stvari koje treba prevazići:

-To ću pitanje pokrenuti i sutra u Prištini.Obe su strane opredeljene za napredak. Pohvalio sam vašeg premijera što je nastavio da širi pomirenje u regionu, uključujući i ono što je učinio u Srebrenici.To su dimenzije ovog čoveka, kojeg poznajem.

Balden kaže da u SAD, a i u svetu ima mnogo interesa za ulaganje u Srbiji. Ali, kompanije traže transparentnost i vladavinu prava:

-Imate vredno stanovništvo. SAD žele da pomognu Srbijiu reformama Vlade.To predviđa i veće investicije iz SAD.One su več omogućile hiljade radnih mesta i to će se nastaviti. Čestitam vam na otvaranju novih poglavlja s EU. To su poglavlja vladavine prava, što je kičma svih uspešnih demokratija. Centralna komponenta su sloboda štampe i građanskog društva. Predstavnici građanskog društva su zabrinuti rastom korupcije. Mi smo postigli novi sporazum o ekstradiciji, koji će omogućiti bolju saradnju naših zemalja u oblasti policije.

Razgovaralo se i o pitanjima bezbednosti. Bajdenu je važna zajednička borba protiv ISIS a:

-Pomažemo Srbiji da se bolje opremi i sarađuje s NATOM. Srbija i SAD došli su do novog nivoa u tim odnosima.

Gostu iz SAD dopala se izjava Vučića da je spreman da preuzme odgovornost za sve što se dešavalo u proteklih 30 godina:

-Nadam se da će to uraditi i drugi. Ja izražavam saučešće svima koji su izgubili voljene u NATO kampanji.

Zatim se obratio Vučiću:

-Čim smo se sreli postali smo prijatelji. Naučili smo koliko možemo da postignemo radeći zajedno. Optimista sam. Ubeđen sam da će stvari krenuti bolje, sve dok imamo vođe kao što ste vi.

Posle konferencije za novinare, koju je održao sa Aleksandrom Vučićem, Bajden se sreo sa predsednikom Srbije, Tomislavom Nikolićem. A zatim je obišao Skadarliju.