Izdavači traže zabranu ulične prodaje polovnih udžbenika

Izdavači traže zabranu ulične prodaje polovnih udžbenika

15/08/2016 Off By

 

PREDSTAVNICI Grupacije izdavačke delatnosti PKS pozvali su medije da podrže nastojanja i aktivnosti Grupacije na suzbijanju sive ekonomije u oblasti izdavaštva, posebno ulične prodaje i fotokopiranja udžbenika u Beogradu i ostalim gradovima u Srbiji.

Prodaja polovnih udžbenika na ulicama nelegalna je i protivzakonita, jer prodavci ne plaćaju nikakve poreze i na taj način postaju nelojalna konkurencija registrovanim izdavačima.

Izdavači plaćaju PDV, poreze i doprinose na autorske honorare, poreze i doprinose na zarade zaposlenih, porez na dobit ili komunalnu taksu na istaknutu firmu.

Sve više beogradskih opština odobrava podizanje štandova na kojima se otkupljuju i prodaju polovni udžbenici na nelegalan način bez izdavanja fiskalnog računa i to na najprometnijim mestima kao što su: plato kod Vukovog spomenika, Trg Nikole Pašića, plato kod osnovne škole „Josif Pančić“ na Banovom brdu, Zeleni venac (kod restorana Mekdonalds), mnogobrojne tezge na beogradskim pijacama, lokacije ispred knjižara Zavoda za udžbenike na Kanarevom brdu i u Kosovskoj ulici. Na pomenutim mestima otkupljuju se i prodaju polovni udžbenici svih izdavača i po višestruko većoj ceni preprodaju za gotovinu bez fiskalnog računa, čime se krše ne samo propisi u oblasti prometa, već i Zakon o autorskom i srodnim pravima i nanosi nenadoknadiva šteta svim izdavačima, gradskom i republičkom budžetu.

Takođe, u gotovo svakoj fotokopirnici u Srbiji može se kopirati udžbenik, iako je opšte poznato da je u pitanju krivično delo.

Izdavači podržavaju svaki legalni oblik prodaje školskih knjiha ukoliko se promet evidentira preko fiskalne kase, uz prateću dokumentaciju o ulazu i izlazu robe. Izdavači apeluju na medije, da uoči početka nove školske godine posebnu pažnju posvete problemu nelegalne i ulične prodaje knjiga.♦