UNFPA: iskorenjivanje siromaštva tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih

UNFPA: iskorenjivanje siromaštva tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih

12/08/2016 Off By
pressAleksandra Stamenković

POPULACIONI fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) obeležava ovogodišnji Međunarodni dan mladih u duhu isticanja važnosti uloge mladih u promovisanju dobrobiti svojih porodica, zajednica i nacija.

Ovogodišnja tema Put do 2030. godine: iskorenjivanje siromaštva i postizanje održive proizvodnje i potrošnje ne može biti relevantnija i pravovremenija, navodi UNFPA izvršni direktor, dr Babatunde Osotimehin.

Globalno, velike populacije mladih predstavljaju istorijsku priliku za postizanje napretka i usvajanje inovativnih rešenja koja će doprineti ostvarivanju promena. Kako bi ostvarili potencijal mladih, potrebno je raditi na promociji pristupa obrazovanju, zdravstvenim uslugama, uključujući i informisanje o seksualnom, reproduktivnom zdravlju i planiranju porodice.

-Ove kombinovane metode su od ključnog značaja kako bi se prekinulo međugeneracijsko siromaštvo i radilo na jačanju otpornosti stanovništva iskoristile sve date prilike”, dodaje dr Osotimehin.

Kada je reč o reproduktivnom zdravlju mladih u našoj zemlji dosadašnje iskustvo na terenu je pokazalo da mnogi mladi u Srbiji nemaju osnovno znanje o anatomiji i fiziologiji reprodukcije, te da je njihovo znanje o kontracepciji i polno prenosivim bolestima slabo i praćeno predrasudama.

Marija Raković, koordinatorka programa UNFPA u Srbiji, objašnjava da su najčešći izvori informacija za mlade njihovi vršnjaci, mediji i internet.

“Imajući u vidu da mladi danas dosta koriste internet, aplikacije i mobilne uređaje, moramo se osloniti na ove vidove komunikacije u cilju podizanja svesti mladih te ostvarivanja njihovog punog potencijala”, dodala je Raković.

S tim u vezi, kao i prethodnih godina, uz podršku UNFPA, Centar E8 obeležava Međnarodni dan mladih, kako bi se skrenula pažnja na važnost mladih, probleme sa kojima se suočavaju, ali i da bi se podstakla njihova aktivna participacija u društvu. Zato se kao deo projekta PaziSe(x) organizuju aktivnosti koje se tiču tema vezanih za seksualno reproduktivno zdravlje i važnosti pravovremene zaštite.

Promocija i edukacija na temu seksualno reproduktivnog zdravlja je birna upravo iz razloga što mladi u dobu između 13 i 19 godina stupaju u polnu zrelost i seksualne odnose, te je izuzetno važno da imaju pravovremene i adekvatne informacije kako bi se zaštitili od ugrožavajućeg ponašanja i na najbezbedniji način kročili u zrelo seksualno doba bez posledica.

Glavni događaj povodom Dana mladih se zato održava danas na Adi Ciganliji u periodu od 16 do 19 časova na promenadi ispred JP Ada Ciganlija. Tim trenera će animirati posetioce – neke od aktivacija su fotografisanje u PaziSe(x) kabini za slikanje, podizanje svesti o seksualno prenosivim bolestima, zaštiti od neželjene trudnoće, itd. ♦