Skupština Srbije: polemika Šešelja i Vučića oko Nikolića

Skupština Srbije: polemika Šešelja i Vučića oko Nikolića

10/08/2016 Off By
pressRanka Čičak

VOJISLAV ŠEŠELJ predbacio je mandataru Aleksandru Vučiću da finansira petu kolonu u Srbiji:

-Zalažete se za još veću saradnju sa civilnim društvom i razbacujete državne pare. Najveći broj organizacija civilnog društva je peta kolona. Preuzele su prethodne vlade njihovo finansiranje od stranih agentura. Finansirate RTS, koji takođe predstavlja stranu agenturu i radi protiv Srbije. Kulturna politika Vlade čini promašaj za promašajem. Dajete ogromne pare za Egzit. Matica srpska ne može da štampa svoj letopis, a to je najstariji srpski kniževni časopis. Ne pomaže se Srpska književna zadruga, najstariji srpski izdavač i čitav niz institucija bez kojih se ne može. Mislim da se bez Egzita može i bez te droge, koja tamo u tonama stiže. Nisam je za to da se zabrani Egzit, već da se vidi koliko se para daje za te belosvetske gluposti. Zalažete se za preispitivanje poreskla imovine, a u isto vreme vraćate imovinu koja je pre 60 godina oduzeta nekadašnjim tajkunima.Svi su tajkuni isti. Niko prvi milion dolara nije zaradio na pošten način. Nemojte se time igrati.Sada se otima od sirotinje, da bi se vraćalo potomcma nekadašnjih tajkuna. Zašto ne ukinete pravo na donacije javnim preduzećima?

Aleksandar Vučić kaže da Šešelj zna da nije u pravu, a zatim mu se obraća:

-Vi dobro znate da vas se ja ni malo ne plašim.Možda vas se neko negde plaši, ali ja – ni malo.Nemojte da vičete i pretite.Za razliku od nekih na tviteru i ovamo i onamo, vi znate da se ne plašim ničega. Meni ova diskusija prija, posebno ako je argumentovana i ozbiljna. Ipak ste u nečem u pravu. To su javna preduzeća. Ali, davanja za njih su desetostruko smanjena. Problem nam je Telekom. Tačno je da kao država dajemo novac sportskim klubovima i našoj reprezentaciji. Davali smo za gotovo sve nacionalne timove. Ja sam kriv za to. Greška je što smo davali za Zvezdu i Partizan. Nemam snage da odbijem kad mi kažu da postoje 70 godina.Vi dobro znate da to ne radim zato što se bilo kome ulagujem. Baš me briga šta će da mi kažu.Ali, jednostavno, nemam snage.

Što ste civilnog društva tiče, manjim delom ste u pravu, osim što se ja ne slažem s vašim izrazima. Mislim da je neverovatno da se projekti dobijaju i da se komisije određuju da budu politički komesari i prave program protiv države. Ako slučajno ne dobiju pare od te iste države, ona im je kriva za sve. A i ako dobiju pare, opet je država kriva. To i jeste naš problem. To je radio više grad Beograd, ali je radla i država Srbija. Ali treba da ostane saradnja sa civilnim društvom. Mi smo takvom saradnjom mnoge stvari u pristupnim pregovorima obavili. Na to sam ponosan. Od tih smo ljudi mnogo naučili. Sarađivali smo i sa nevladinim sektorom, kojem je pripadala Ana Brnabić.Od nje sam mnogo stvari naučio. Ona je danas član Vlade i ja sam ponosan.

VojislavŠešelj okreće temu i predbacuje:-Nekorektno je što moje kritičke nastupe prema Tomislavu Nikoliću objašnjavate mojom kandidaturom za novog Predsednika Republike. Vi preuzmite zakonske mere na koje ste obavezni prema Tomislavu Nikoliću, a ja ću povući kandidaturu za predsednika Republike. Meni nije mnogo do toga stalo, ali mi je stalo da u ovoj zemlji vlada zakon i pravda, a to ne može dok se ne procesuira predsednik Republike. Vi znate da pre 10 godina nije imalo kuče za šta da ga ujede, a sada ima ogromno bogatstvo.Vi ste svedok njegovog naglog tajkunskog uspona. Nedavno je priznao da fondacija njegove supruge Dragice imala oko 10 miliona evra na računu i da je to potrošila. Ni jedna novina nije dobila podatke koliko je para tačno bilo, a sumnja se da je bilo dva puta više. Cela Srbija zna da on ima lažnu fakultetsku diplomu.Nećete se valjda praviti da to ne znate? Nećete , valjda, reći da je on pošteno diplomirao.Da li je i jedan ispit polagao? Ako mi kažete da jeste, onda podnosim ostavku na funkcju narodnog poslanika. Da li je i jedan ispit on u toku studija polagao?

Aleksandar Vučić odgovorio je da je fondacija Dragice Nikolić finansirana donacijama raznih kompanija, ponekad i od naših prijatelja spolja i da je taj novac trošen na porodilišta i bolnice:

-Ako sumnjate, recite da je potrošena drugačije. Video sam mnoge majke i decu kako se raduju. Bez problema možemo proveriti svaki dinar, kuda je otišao, ali ja sam uveren da je sve urađeno na pošten način. Što se tiče predsedničkih izbora, kandidovaćete se vi, gospodine Šešelj, baš onako kako ja neću.To mi obojica znamo.Znam ja vas dobro, kao i vi mene. Ja sam 15 godina svaki dan provodio sa gospodinom Šešeljem i znam kada je ozbiljan, kada nije.Tako da to što je rekao da neće da se kandiduje, možete mačku na rep da okačite. Kandidovaće se, itekako. Ja se neću kandidovati.♦