JOHANES HAN: NAREDNIH NEDELJA OTVARANJE NEKOG OD POGLAVLJA

20/11/2014 Off By

POLITIKA ⇒ Vučić je rekao da od komesara nije danas tražio i nije molio da EU omogući otvaranje pregovora sa Srbijom pre kraja ove godine ili pre bilo kojeg datuma

Ranka Čičak

jhavKOMESAR EU za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas posle razgovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem da je siguran da narednih nedelja može biti otvoreno neko od poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u Uniji. Han je ipak rekao da je “formalno otvaranje pregovora jedno”, ali da je važno kako se koristi vreme u pripremama za otvaranje pregovora.
“Siguran sam da u narednih nekoliko nedelja možemo otvoriti neko od poglavlja. Otvaranje poglavlja je formalan čin, ali mi već pregovaramo, a važnije je kako se zemlja priprema za taj proces”, kazao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem. On je rekao da EU ima interes da otvori prvo poglavlja 24 i 23, prema novoj metodologiji koju primenjuje sa Srbijom i Crnom Gorom, “na osnovu lekcija koje je izvukla iz prošlosti”, a zatim bi mogla biti otvorena poglavlja 31 i 32, o finansijama.
Vučić je rekao da od komesara nije danas tražio i nije molio da EU omogući otvaranje pregovora sa Srbijom pre kraja ove godine ili pre bilo kojeg datuma.
“Za nas je suština da Srbija nastavi da radi svoj posao, a na EU je da proceni kada smo te uslove ispunili, kada ćemo da otvorimo poglavlja 32, 35, 23 i 24”, kazao je Vučić. On je ponovio, da za razliku od nekih dugih zemalja, Srbija želi da naj teža poglavlja budu otvorena na početku pregovora.
Han je rekao da je “cilj uvođenje Srbije u EU, ali i priprema zemlja kako bi odmah na početku, od prvog dana priključenja, bila njen pun član”.
“EU i mene lično treba videti kao partnere na tom putu”, dodao je Komesar, najavljujući da će narednih godina “naporno raditi” kako bi “uveo Srbiju u evropsku porodicu”. Han je najavio da će u Srbiji organizovati investitorske konferencije, kako bi podstakao strane privrednike da ulažu, ukazujući da je za privlačenje investicija potrebno uređeno zakonodavstvo, antikorupcijske mere i drugi uslovi radi stvaranja povoljne ekonomske klime.
Vučić je rekao da Srbija “želi da unapredi vladavinu prava i situaciju u zemlji po svakom pitanju” i ponovio da je Srbija na evropskom putu. “To je naš strateški cilji i to je tip društva koje smo izabrali. Hoćemo da budemo uređena zemlja i na tome radimo”, rekao je premijer, dodavši da je Srbija spremna da uradi sve kako bi unapredila demokratski sistem. Vučić je kazao da od evrokomesara Hana koji ima niz sastanaka tokom posete Srbiji, očekuje pomoć i podršku i izrazio uverenje da će imati dobru saradnju. Premijer je kazao i da “nema strah od političke konkurencije”, kao i da je “spreman i sposoban da radi bolje i ozbiljnije od svih njih zajedno”.
Govoreći o politici prema Rusiji u pogledu ukrajinske krize, Han je rekao da je pratio izjave srpskog premijera o politici zemlje i da razume stav Srbije budući da ona ima posebne odnose s Rusijom i da sada nije članica Unije. “Ovo je jedan od razloga zašto Srbija treba da bude član EU jer kada ste član onda učestvujete i u procesu donošenja odluka”, kazao je komesar. Vučić je rekao da je s komesarom otvoreno govorio o pitanju odnosa s Rusijom, ponavljajući da Srbija “ima samo jednu politiku” i da se “ne dodvorava nikome”. “Sve što sam imao da kažem o našoj politici ka EU i Rusiji, rekao sam i Hanu i (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu)”, kazao je on.<


POLITIKA

 

Han-VladaVUČIĆ: SRBIJA POSTIGLA DOGOVOR SA MMF-OM

POLITIKA⇒Vučić je istakao da bez toga ekonomskog plana “političke deklaracije ne bi znaccile ništa” i dodao da je

 

bogosavljevićSEDNICA VLADE SRBIJE: UVODI SE PRAVNI OKVIR ZA RAZVOJ ROBNIH BERZI

POLITIKA⇒Vlada je osnovala Nacionalni savet za klimatske promene, a za predsednika imenovala ministarku poljoprivrede i zaštite životne sredine

 

viceVICEKANCELAR NEMAČKE ZIGMARA GABRIJELA: ČVRSTA PODRŠKA REFORMAMA SRBIJE

POLITIKA – EU Vučić je rekao da je jedno od obećanja koje Srbija može da pruži da će

 

VOJISLAV SESELJŠEŠELJ (PRIVREMENO) SLOBODAN

POLITIKA Pristalice su haškog optuženika ispred zgrade aerodroma dočekale uz trubače i skandiranje “Vojo, Srbine” i Vojo, vojvodo”