Ivica Dačić: “Za dom spremni” jasna asocijacija na ustaštvo i Pavelića

Ivica Dačić: “Za dom spremni” jasna asocijacija na ustaštvo i Pavelića

08/08/2016 Off By

Kada je princ Hari obukao košulju sa kukastim krstom, engleska javnost ga je optužila za nacizam, a ne za budizam ili hinduizam


PRVI potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačića u pisanoj izjavi medijima navodi da se „Ovih dana u Hrvatskoj vodi rasprava o tome kako treba pravno urediti upotrebu ustaškog pozdrava „Za dom spremni“. Sa željom, naravno, da se dozvoli njegova upotreba. To je, u stvari, jasan pokazatelj stanja u Hrvatskoj, koja, kao članica EU, rehabilituje fašističku ustašku NDH”.

-Zamislite, navodi u nastavku Dačić “da se takva rasprava ili upotreba nacističkih simbola desi u Nemačkoj, gde se za korišćenje pozdrava „Sieg Heil“ ide u zatvor. Ili, da se u bilo kojoj zemlji koristi kukasti krst, sigurno bi to bila asocijacija na Hitlera, iako je to i jedan od simbola istočnjačkih religija. Kada je princ Hari obukao košulju sa kukastim krstom, engleska javnost ga je optužila za nacizam, a ne za budizam ili hinduizam.

Tako i u slučaju Hrvatske, jasno je da je pozdrav „Za dom spremni“ vezan za ustaše, Anta Pavelića, koji ga je prvi upotrebio 1932. godine, i za nacističku ustašku NDH. Uostalom, i svoj prvi govor 10. aprila 1941. godine, prilikom proglašenja NDH, Slavko Kvaternik je završio tim pozdravom. List „Hrvatska straža” od 7. juna 1942. godine piše da je pozdrav „Za dom spremni“ „niknuo iz Poglavnikove duše”. Pod tim pozdravom „Za dom spremni“ vršen je genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima širom NDH. Pod tim pozdravom marširale su i novoustaše u Kninu, povodom obeležavanja Oluje, najvećeg etničkog čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Hrvatska, naravno, ima pravo da bira svoj put, ali nema pravo, niti će Srbija to oćutati, da rehabilituje i opravdava genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u fašističkoj ustaškoj NDH. Iako Evropa ćuti, Srbija to ne sme i neće.“, piše u svojoj izjavi Ivica Dačić.♦