Dobri rezultati zajedničnih snaga vojske i policije na zaustavljanju ilegalnih migranata

05/08/2016 Off By

 

Krijumčari su najčešće osobe iz okoline Beograda i centralnog dela Srbije koji su povezani sa lokalnim kriminalnim strukturama u prigraničnom području


ANGAŽOVANJEM zajedničkih snaga vojske i policije na obezbeđenju državne granice prema Bugarskoj i Makedoniji, od 22. jula do danas, 1021 migrant odustao je od ilegalnog prelaska na teritoriju Srbije. U prihvatni centar u Preševu sprovedeno 236 migranata koji su zatečeni u toku akcije hvatanja krijumčara ljudi ili su samostalno prešli državnu granicu.

Zbog krijumčarenja ljudi, u više akcija zajedničkih snaga, privedeno je osam osoba.

granica2



Svi krijumčari su uhvaćeni u akciji ilegalnog prevoženja migranata u grupama, u kojima je bilo i do 50 osoba. U najvećem broju slučajeva migranti su prevoženi neregistrovanim vozilima sa domaćim ili stranim registarskim oznakama. Krijumčari su najčešće osobe iz okoline Beograda i centralnog dela Srbije koji su povezani sa lokalnim kriminalnim strukturama u prigraničnom području. Oni dolaze na pogodna mesta uz granicu sa Bugarskom i Makedonijom i preuzimaju migrante sa planom da ih prevezu do Beograda i dalje.

Među krijumčarima, jednoj osobi izrečena je mera pritvora do 30 dana, petorica su puštena da se brane sa slobode, a dve osobe su bile maloletne i protiv njih je podneta prekršajna prijava za ilegalni prelazak državne granice.

Najveći broj pokušaja ilegalnog ulaska u Republiku Srbiju je iz pravca Republike Makedonije, u širem rejonu Miratovačkog polja.

Primenom različitih varijanti obezbeđenja državne granice, patrolama duž granične linije, zasedama, izviđanjem sa zemlje i iz vazduha, upotrebom termovizijskih kamera i drugih sredstava, te dubinskom kontrolom putnih saobraćajnica znatno je smanjen pokušaj ilegalnih prelazaka u odnosu na period pre angažovanja zajedničkih snaga.

Mešovite snage, pod komandom general-majora Želimira Glišovića obezbeđuju 457 kilometara državne granice prema Bugarskoj i Makedoniji, a opremljene su mobilnim i staconarnim termovizijskim sistema, optoelektronskim sredstvima za dnevno i noćno osmatranje, kvadriciklima (četvorotočkašima) za patroliranje po teško pristupačnim područjima. Snagama su na raspolaganju i četiri helikoptera za vazdušno patroliranje i izviđanje granice, po dva iz Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova.(Press VS)♦