Vrnjačka banja:13. avgusta počinje 40 festival filmskog scenarija

Vrnjačka banja:13. avgusta počinje 40 festival filmskog scenarija

05/08/2016 Off By

 

Na Konferenciji za novinare su Dragoljub Vojnov , umetnički direktor Festivala i Matej Armuš producent najavili i školu dramaturgije, simpozijum povodom 40. godišnjice ovog festivasla, izložbu studenata Akademije umetnosti iz Beograda, prikazivanje studentskih filmova, promociju knjige Filmus Slobodana Šijana


Ranka Čičak

OD 13. do 17. avgusta u Vrnjačkoj banji će se održati 40. Festival filmskog scenarija. Festival će otvoriti film „Dnevnik mašinovođe“ scenariste i  režisera  Miloša Radovića.

Tog će se dana prikazati i „Dobra žena“ po scenariju Mirjane Karanović (koja je i režiser), Stevana Filipovića i Darka Lungulova.

Na kraju prvog dana Festivala u Zamku kulture otvoriće se izložba Istorijskog arhiva Požarevaca Filmovi koje smo voleli od 1947. do 1980. godine.

Drugog dana prikazaće se film „Ona je živa“ scenariste – režisera Strahinje Mlađenovića, zatim „Vlažnost“ po scenariju Nikole Ljuca (koji je i režiser) i Staše Bajac. Dan završava filmovima  „Smrdljiva bajka“ Miroslava Momčilovića i „Otvorena“ Momira Miloševića. Obojica su i autori scnarija.

Sve je spremno: sa konferencije za medije (foto BERB)

Sve je spremno: sa konferencije za medije (foto BERB)

Trećeg dana planirana je projekcija filma „Apofenija“, zatim filmova „Panama“ (scenario Pavle Vučković, Jelena Vuksanović, a režija Pavle Vučković), „Procept“ (scenario Milan Konjević, Beri Keting, režija Dejan Zećević) i „Paluba ispod Terazija“ scenarista Dušana Zarića, Dejana Vlaisavljevića (on je i režiser) i Ilije Labalo.

Četvrtog dana prikazaće se  film „Pored mene“ scenariste i režisera Stefana Filipovića. U pisanju scenarija učestvovala i Milena Bogavac. Posle njega su projekcije filmova „Sporazum“ prema scenariju i u režiji Predraga Radonjića i „Porodica“ Saše Radojevića.

Poslednjeg dana, 17. avgusta na programu je film „Sizif“, scenariste i režisera  Filipa Gajića.

Posle dodele nagrada i svečanog zatvaranja prikazaće se filmovi „Braća po babine linije“ Radoša Bajića i „Otadžbina“ po scenariju Milene Markovič i u režiji Olega Novkovića.

Na Konferenciji za novinare su Dragoljub Vojnov , umetnički direktor Festivala i Matej Armuš producent najavili i školu dramaturgije, simpozijum povodom 40. godišnjice ovog festivasla, izložbu studenata Akademije umetnosti iz Beograda, prikazivanje studentskih filmova, promociju knjige Filmus Slobodana Šijana. Sve će se to dogoditi u nedelju 14. avgusta. U utorak 16. avgusta promovisaće se knjiga „Leksikon JU filma“ Nenada Polinca.

Direktori Kulturnog centra i turističke organizacije Vrnjačke banje Saša Milenković i Ivan Trifunović  kažu da je ovaj festival dao dobar doprinos turizmu Banje. Vrnjački bioskop, najstarije kulturno zdanje iz 1890. godine i letnja pozornica ugostiće nekoliko hiljada ljudi ne samo iz Srbije i regiona već iz cele Evrope. Iako su ministarstva turizma i kulture obezbedila novac za rekonstrukciju letnje pozornice, ona nije dovršena i bitiće tek u novembru.

Žiri će dodeliti tri nagrade za scenario. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture  i informisanja i Vrnjačka  banja.♦