Konferencija za medije u SRS

Konferencija za medije u SRS

04/08/2016 Off By

 

Vjerica Radeta: Zakoni Republike Srbije ne mogu se menjati na zahtev Haškog tribunala!


PREDSEDNICA Izvršnog odbora Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta istakla je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sedištu stranke, da je poslednjim zahtevom Haškog tribunala upućenom vlasti Republike Srbije dokazano da je ovaj Tribunal antisrpska tvorevina, koja po svaku cenu ispunjava svoje zadatke.

Radeta je objasnila da je Viši sud u Beogradu doneo rešenje da nema pravnog osnova za izručivanje troje srpskih radikala Haškom tribunalu, zbog navodnog nepoštovanja suda. Nakon toga su iz Haga insistirali da srpski radikali svejedno budu izručeni, bez obzira na rešenje koje je bilo u skladu sa zakonom. U međuvremenu su predstavnici Tribunala shvatili da, po važećem zakonu u Srbiji, zaista nema pravnog osnova za izručivanje i uputili predstavnicima vlasti uvredljiv zahtev da se radi njih promeni aktuelni zakon.

Ovim zahtevom predstavnici Haškog tribunala pokazali su da su pravne neznalice. Rešenje kojim je utvrđeno da nema pravnog osnova za izručivanje radikala Haškom tribunalu je postalo pravosnažno. To se u pravu zove res judikata. To je status presuđene stvari. Nešto što je jedanput pravosnažno presuđeno nikada više, ni pred jednim sudom ne može ponovo biti predmet postupka. To je princip koji je priznat u celom međunarodnom krivičnom pravu i međunarodnom javnom pravu. Takođe, zakoni ne mogu retroaktivno da se primenjuju, tako da ne postoji ni najmanja mogućnost da se srpski radikali nađu pred Haškim tribunalom.♦