London: zbog knjige na arapskom ispitivana na aerodromu

London: zbog knjige na arapskom ispitivana na aerodromu

04/08/2016 Off By

Faizah Shaheen, čiji je posao da pruža psihološku pomoć i tinejdžerima pomaže da ne postanu radikali, vraćala se avionom aviokompanije Tomson Airways s medenog meseca iz Marmarisa u Turskoj


JEDNA muslimanka je zadržana na britanskom aerodromu i prošla je ispitivanje policije jer je bila “sumnjiva” pošto je čitala knjigu o umetnosti na arapskom jeziku.

Faizah Shaheen, čiji je posao da pruža psihološku pomoć i tinejdžerima pomaže da ne postanu radikali, vraćala se avionom aviokompanije Tomson Airways s medenog meseca iz Marmarisa u Turskoj.

Ovu 27-godišnjakinju su, piše Independent, povukli u stranu, a policija ju je ispitivala 15 minuta zbog knjige koju je čitala.

Knjiga “Sirija govori: Umjetnost i kultura sa linije fronta” autorice Malu Halase zapravo je kolekcija eseja, kratkih priča, pesama, ilustracija i fotografija brojnih sirijskih umetnika i umetnica.

Shaheen je naknadno ispričala da je bila prestravljena i ljuta. Osećala se diskriminisanom zbog svoje vere. Navela je kako namerava da tuži policiju i aviokompaniju.

Bila sam potpuno nevina, naterali su me da se osećam kao krivac. Nije mi jasno kako čitanje knjige može da utiče na to da se ljudi tako ponašaju prema meni. Ironija je u tome što je deo mog posla da radim na antiradikalizaciji kod mladih, ranjivih ljudi”, rekla je ova žena.

Iz aviokompanije Thomson Airways izjavili su kako shvataju frustraciju žene, ali da su no samo radili svoj posao.

Naša posada je dužna da obavi detaljan pregled i pobrine se za to da je sigurnost na nivou. Dio toga jeste da u svakom trenutku budemo u pripravnosti i obratimo pažnju na sve detalje. Žena nije uhapšena, ona je samo zadržana na ispitivanju 15 minuta”.(Agencije)♦