Srbija: Registrovan pacijent koji ima groznicu Zapadnog Nila

Srbija: Registrovan pacijent koji ima groznicu Zapadnog Nila

01/08/2016 Off By

 

Oboljela osoba od groznice Zapadnog Nila se, prema njegovim rečima, nalazi na Institutu za infektivne i tropske bolesti


DRAGAN ILIĆ, direktor Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” izjavio je da je tokom vikenda registrovan prvi pacijent u Srbiji ove godine koji ima groznicu Zapadnog Nila, a za još dva pacijenta se rade ispitivanja.

Oboljela osoba od groznice Zapadnog Nila se, prema njegovim rečima, nalazi na Institutu za infektivne i tropske bolesti.

“Imamo i dva slučaja koja se vode kao sumnjiva na groznicu Zapadnog Nila, a tokom dana ćemo definisati da li se radi o dva nova slučaja oboljenja”, rekao je Ilić.

On je dodao kako postoje podaci da se u Srbiji nalaze nove lokacije na kojima je identificiran virus kod komaraca, što govori o prisustvu virusa groznice Zapadnog Nila na široj teritoriji Srbije, i da je neophodno intenzivno da se tretiraju komarci i preduzimaju mere kako bi se zaštitilo od njihovih uboda.

Po njegovim rečima, važna je lična zaštita, odnosno da se u večernjim i ranim jutarnjim satima ne izlazi bez dugih rukava i nogavica i da se postavljaju zaštite na prozorima.

Takođe, potrebno je iz dvorišta da se uklone mesta sa stajaćom vodom i da se izbegavaju lokacije pored bara i reka u večernim časovima.

“Lokalne samouprave moraju da stave među svoje prioritete i tretman komaraca. Imamo i podatke da jedan broj lokalnih samouprava još uvek to nije uradio”, rekao je direktor Ilić.♦