Kako protiv komaraca?

Kako protiv komaraca?

31/07/2016 Off By

 

ČESTO se može čuti kako komarci više ubadaju neke ljude od drugih. Ako ste se zapitali zašto je to tako, evo nekoliko jednostavnih odgovora.


Trudnoća

Ženke komaraca (jedine one ubadaju) imaju posebno čulo kojim osjete ugljendioksid. Ako se pitate kakve to veze ima s trudnicama, odgovor je – buduće majke izdišu 21 posto više ovog atmosferskog gasa nego ostali ljudi.

Znojenje

Mliječna kiselina još je jedna od tvari koja privlači komarce. Stvara se tokom fizičke aktivnosti, a izlučuje putem znoja. Komarce, osim znoja, privlači i tjelesna toplina, pa je jednostavno zaključiti kako će krvopije dvostruko jače želeti krv nekoga ko se bavi fizičkom aktivnošću.

Nulta krvna grupa

Komarci čak imaju i omiljenu krvnu grupu. Riječ je o nultoj krvnoj grupi. Čini se kako je razlog tome poseban miris koji osobe s tom krvnom grupom ispuštaju.

Alkohol

Osobe koje su popile neko alkoholno piće pre će privući komarce nego drugi ljudi. Prema istraživanju u Zapadnoj Africi, muškarci koji su pili pivo više su privlačili komarce od onih koji su pili vodu. Drugo manje istraživanje u Japanu ukazuje kako nije stvar samo u pivu već u bilo kojem alkoholnom piću.

Geni

Neki su ljudi jednostavno genetski privlačniji komarcima. Primera radi, postoje osobe koje izlučuju blago sredstvo protiv komaraca. Ta posebna kvaliteta genetski je nasledna osobina.

Kako se zaštititi

U slučaju da ste među većinom onih kojima komarci ljeti “piju krv“, postoji nekoliko rješenja. Jedno od njih je da se zaštitite odećom.

Razumemo da to nije najsrećnije rešenje kada je temperatura u hladu 30 stepeni Celzijusa, pa stručnjaci preporučuju da se namažete sredstvom protiv ovih napasnika i nadate se najboljem. Možete probati i s limunovim sokom koji se dokazao kao prilično dobro srestvo protiv uboda komaraca.♦