Najava Mahmuda Abasa: Palestina će tužiti V.Britaniju zbog formiranja Izraela

Najava Mahmuda Abasa: Palestina će tužiti V.Britaniju zbog formiranja Izraela

27/07/2016 Off By

 

U objavi koju je dao početkom sedmice na samitu Arapske lige u Mauritaniji pozvao je saveznike da pruže podršku Palestini i njenoj vladi u pravnoj tužni protiv Velike Britanije zbog Balfurove deklaracije


PALESTINSKI predsednik Mahmud Abas izjavio je da planira da tuži Veliku Britaniju zbgo deklaracije iz 1917. godine koja je trasirala put ka formiranju države Izrael.

U objavi koju je dao početkom sedmice na samitu Arapske lige u Mauritaniji pozvao je saveznike da pruže podršku Palestini i njenoj vladi u pravnoj tužni protiv Velike Britanije zbog Balfurove deklaracije.

To je naime, po njegovom mišljenju temelj za stvaranje Izraela 1948. godine, a Abas je ujedno osudio i Veliku Britaniju da “podržava izraelske zločine” još od raspada Mandata za Palestinu, priznatu zemlji – koja je među odgovorinima za “egzodus palestinskih izbjeglica”, prenosi Independent.

“Skoro stogodina je prošlo od Balfurske deklaracije 1917. godine. Stotine, hiljade Jevreja su preseljeni iz Evrope u Palestinu, sve na račun palestinskog naroda koji tu živi hiljadama godina”, rekao je Abas na Samitu, prenosi novinska agencija Vafa.

Mahmud Abas je Balfoursku deklaraciju opisao kao “verno obećanje onih koji ne poseduju onima koji to ne zaslužuju”.

Balfurova deklaracija ja inače pismo bivšeg britanskog sekretara spoljnih poslova, sera Artura Džamesa Balfoura koje je uputio Lionelu Valteru Rotšildu, lideru britanske jevrejske zajednice, u kojem je stajalo da tadašnja “britanska vlada favorizira uspostavljanje nacionalnog doma za Jevreje u Palestini”, navodi Independent.

Ovaj tekst se navodno čita u Cionističkom pokretu, a inkorporiran je i u mirovni sporazum Osmanskog carstva i Britanskog mandata za Palestinu, uprkos kontradiktornostima.

Izrael je proglasio nezavisnost 1948. godine, nakon okončanja arapsko-izraelskog rata, koji je doprineo značajnim demografskim promenama u tom regionu.

Gilad Erdan, ministar bezbednosti Izraela Abasovu izjavu opisao je kao “čudnu, ali ne i slučajnu”, pogotovo jer dolazi uoči 2017. godine – tačno sto godina od Belfurove deklaracije, i tačno 50 godina od Šestodnevnog rata, kada je Izrael preuzeo pojas Gaze.♦