Turska optužuje Mohameda Dahlana za organizaciju vojnog puča

Turska optužuje Mohameda Dahlana za organizaciju vojnog puča

26/07/2016 Off By

 

Iza puča u Turskoj, prema navodima vladinih predstavnika, stoji Fetulah Gulen, koji živi u SAD i čije izručenje administracija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana traži od Vašingtona. Tekst u Brejtbart Jerusalim potpisao je Aron Klajn, saradnik Njujork Tajmsa, koji navodi i da su u prvom navratu turske vlasti osumnjičile i Egipat za pokušaj puča


Sa Milom Đukanovićem

Sa Milom Đukanovićem

KAKO PIŠE portal Brejtbart Jerusalim, turske vlasti istražuju veze  i Fetulaha Gulena, kao i to da li su njih dvojica sreli u UAE nedjelju dana pred puč u Turskoj.

Proverava se uloga palestinskog biznismena Mohameda Dahlana, (kako podseća podgorički dnevnik Dan, “bliskog prijatelja premijera Mila Đukanovića”), u neuspelom pokušaju puča 15.jula u Turskoj, preneo je Brejtbart Jerusalim, pozivajući se na obavještajne izvore.

Brejtbart Jerusalim prenosi da u Turskoj veruju da su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) povezani sa organizacijom puča, i da se proverava kakve su veze Dahlana sa dešavanjima od 15.jula. Dahlan je, inače, savetnik za bezbednost kraljevske porodice UAE, i blizak je sa princom Muhamedom bin Zajedom.

Po pisanju portala, izvor iz obavještajne službe jedne arapske zemlje, koga su kontaktirali, potvrdio je da se proverava uloga Dahlana. Predmet provera je i da li je navodni organizator vojnog udara Fetulah Gulen putovao u UAE nedjelju dana pred puč, da bi finalizovao planove, i kakva je Dahlanova uloga u svemu tome.

Portal Mildlistmonitor prenosi da je Dahlan duže vreme održavao kontakte sa Gulenom i njegovim pristalicama.

i Aleksandrom Vučićem

i Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem (u zaglavlju)

Iza puča u Turskoj, prema navodima vladinih predstavnika, stoji Fetulah Gulen, koji živi u SAD i čije izručenje administracija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana traži od Vašingtona. Tekst u Brejtbart Jerusalim potpisao je Aron Klajn, saradnik Njujork Tajmsa, koji navodi i da su u prvom navratu turske vlasti osumnjičile i Egipat za pokušaj puča.

Inače podgorički dnevnik Dan piše da je Mohamed Dahlan, bivši palestinski ministar bezbednosti, u fokus ovdašnje javnosti posebno dospeo na jesen 2014. godine, kada je objavljivano da je on stvarni vlasnik firme Kvins bič divelopment kompani iz Podgorice, sa kojom je Vlada Crne Gore sklopila ugovor o zakupu Kraljičine plaže – Dubovica, radi investicije od 200 miliona. Premijer Milo Đukanović rekao je krajem 2015. godine na pitanje Dana, da je Dahlan njegov prijatelj i da pomaže Crnoj Gori .

Kasnije je Dan objavio da je rešenje o prijemu Dahlana u državljanstvo Crne Gore potpisao bivši ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović, i to krajem 2010. godine , na Đukanovićev predlog .

Premijer je u predlogu dostavljenom MUP-u naveo da je Dahlan najvažniji promoter naših interesa na Bliskom istoku. Naveo je i da je on „jedan od najuglednijih ljudi na Bliskom istoku”.

Posebno je indikativno što se početak proizvodnje cigareta marke „Kleopatra ” u Duvanskom kombinatu Podgorica događa maltene istovremeno kada Đukanović predlaže Dahlana za državljanina Crne Gore. Palestinski istražni organi, kako su nedavno pisali egipatski mediji, veruju da su poznati bogataš Nagib Saviris, Dahlanov ortak Mohamed Rašid, ali i Dahlan, doneli odluku da iskoriste staru fabriku u Crnoj Gori pod nazivom Duvanski kombinat Podgorica, da pokrenu proizvodnju egipatske „ Kleopatre”, koju originalno proizvodi dobro poznata kompanija iz Egipta. Navodi se da je, po preliminarnim podacima, i Mohamed Dahlan partner u ovom poslu, kao i da su Saviris i Rašid proizvodnju u fabrici pokrenuli tako što je DKP sklopila ugovore sa fiktivnim kompanijama. Jedna je registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i zove se FZE Liberti a druga je firma registrovana u Libanu i zove se Interkorp-Fajnens kompani.

Dan piše da je Dahlan pre nekoliko godina u Podgorici registrovao kompaniju Levant international inkorporejšn, koja je registrovana za konsalting i menadžment, ali je ona, prema podacima iz registra Privrednog suda, likvidirana. Dahlan je otvorio još jednu firmu – Manar holding Montenegro, za razvoj projekata u nekretninama, i ona je i dalje aktivna.

Dahlan bi, prema pisanju brojnih medija, mogao da bude i jedna od važnih veza između Mila Đukanovića i kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Pritom je Dahlan savetnik za bezbednost kraljevske porodice UAE. Kada se Đukanović 2012. godine vratio na premijersku funkciju, njegova prva spoljnopolitička aktivnost bila je poseta Ujedinjenim Arapskim Emiratima

UAE i bivši lider Fataha Mohamed Dahlan imaju negativne tendencije ka Turskoj, kazao je lider vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Ahmet Varol. On je u izjavi za javnost naveo da se Dahlan sastajao sa sledbenicima Gulena. Varol je rekao da je Gulenova grupa neprijateljski nastrojena prema demokratskom procesu u Turskoj.

“Još nemamo konkretan i pouzdan dokaz o umešanosti Dahlana u neuspeli državni udar, ali Turska država nastavlja sa svojom istragom, a nećemo oklevati da kaznimo i pozovemo na odgovornost sve koji su bili uključeni”, kazao je Varol.♦