Bratislava: Joksmovićeva na neformalnom sastanku ministara i sekretara za evropske poslove

Bratislava: Joksmovićeva na neformalnom sastanku ministara i sekretara za evropske poslove

25/07/2016 Off By

 

Na sastanku je pohvaljen napredak koji je Srbija ostvarila u reformskom procesu, a koji se manifestovao kroz konkretne korake koje je načinila u procesu pristupanja


MINISTARKA zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovovala je na neformalnom sastanku ministara i državnih sekretara zaduženih za evropske poslove u Bratislavi.

Na debati, gde su pored predstavnika zemalja kandidata učestvovali i komesar Johanes Han i predstavnici Slovačke, koja je početkom jula preuzela šestomesečno predsedavanje Savetom EU, razmatrana su pitanja iz oblasti nastavka politike proširenja, migrantske krize, strategije komunikacija.

Na sastanku je pohvaljen napredak koji je Srbija ostvarila u reformskom procesu, a koji se manifestovao kroz konkretne korake koje je načinila u procesu pristupanja.

Joksimovićeva je istakla da će politika pristupanja EU ostati prioritet i nakon formiranja nove Vlade, i da je ona sastavni deo unutrašnje razvojne politike Srbije. Naglasila je da Vlada neće ni ubuduće podgrevati očekivanja građana zasnovana na nerealnim osnovama, već će formalni koraci u pregovorima biti utemeljeni na ostvarenim rezultatima.

Naglasila je da je EU najveći i najznačajniji razvojni partner Srbije i da građani Srbije to mogu da osete i vide kroz razne projekte obnove i izgradnje puteva, mostova, škola, vrtića, bolnica.

Zahvalila je komesaru Hanu što podržava politiku proširenja zasnovanu na ostvarenim kriterijumima i poštovanju fer pravila za članstvo.

Razgovarajući o startegiji komunikacija u oblasti evropskih integracija, učesnici sastanka su se složili da je važno građanima prezentovati konkretne koristi od procesa, i uprkos svim izazovima sa kojima se EU suočava ona ostaje najbolje mesto za život i rad.♦