Vulin i Radovanović posetili dečje odmoralište CK Srbije u Baošićima

Vulin i Radovanović posetili dečje odmoralište CK Srbije u Baošićima

22/07/2016 Off By

 

Baošići su je jedino odmoralište srpskog Crvenog krsta u inostranstvu. O njemu brine Vlada. Zahvaljujući uplatama preko Infostana do 9. jula 2016. prikupljeno 2.970.942,98 dinara , a u akciji je učestvovalo 8.091 porodica Beograđana koje su uplatile sredstva za oporavak dece na moru


pressRanka Čičak javlja se iz Baošićima

MINISTAR za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin danas (petak, 22.juli) posetio je odmoralište Crvenog krsta Srbije “Krsta Đorđević” u Baošićima kod Herceg Novog (Crna Gora) i sa predsednikom Crvenog krsta Srbije Draganom Radovanovićem obišao radionice gde volonteri uče decu klizanju na vodi, igri i ponašanju u društvu.

Danas u ovom odmoralištu boravi oko 200 dečaka i devojčica. Od toga 50 dece su iz iz enklava na Kosovu i Metohiji, 83 su korisnici narodnih  kuhinja iz Sremskih Karlovaca, Iriga, Rume, Ade i Bačke Topole, čiji boravak finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka  i socijalna pitanja, 15 dece su korisnici narodnih kuhinja,  čiji su  boravak na moru  omogućili građani Beograda uplatom na račun Crvenog krsta Srbije (uplatnica koja je tokom marta uz račun „Infostana“upućena Beograđimina), 44 dece su iz 9 sredina u Srbiji  koja su tokom godine  učestvovala u programu „Promocija humanih vrednosti“,a čiji boravak na moru finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju(SDC).


Program letnje škole za decu u odmaralištu  realizuje7 mladih  volontera Crvenog  krsta iz Sombora, Savskog venca i Voždovca.

Vulin je novinarima rekao da će još 1000 dečaka i devojčica letovati u banjama i odmoralištima u Srbiji.

Inače Baošići su je jedino odmoralište srpskog Crvenog krsta u inostranstvu. O njemu brine Vlada.

Zahvaljujući uplatama preko Infostana do 9. jula 2016. prikupljeno 2.970.942,98 dinara , a u akciji je učestvovalo 8.091 porodica Beograđana koje su uplatile sredstva za oporavak dece na moru. Pored građana Beograda pozivu Crvenog krsta Srbije odazvalo se i 29 firmi i preduzeća koja su svojim sredstvima pomogli oporavak dece korisnika narodnih kuhinja i đaka pešaka. Najmanja uplata na uplatnici Crvenog krsta Srbije iznosila je 10 dinara, a najveća 15.000 dinara.Banka „Poštanska štedionica“ oslobodila je provizije sve uplate građana za ovu namenu.

Od ovih sredstava na moru će boraviti 99 dece korisnika narodnih kuhinja i đaka pešaka, iz 6 sredina u Srbiji (Ruma, Vlasotince, Crna Trava,Bojnik, Kladovo i Varvarin). Deca koja se upućuju na oporavak uzrasta su od 7 do 14 godina starosti, a oporavak svake grupe traje 10 dana.

Pored Beograđana i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije opredelilo je 10.000.000 dinara za oporavak 323 dece korisnika narodnih kuhinja u odmaralištu Crvenog krsta Srbije u Baošiću. Zahvaljujući ovom Ministarstvu oporavkom na moru obuhvatiće se deca iz 14 sredina u Srbiji , a grupe će činiti 25 dece.

Novinari su pitali Vulina i o trenutnom stanju sa izbeglicama.Rekao je da je akcija policije i vojske već dala prve rezultate. Hapse se krijumčari ali se pristojno postupa sa nevoljnicima koji prolaze kroz našu zemlju. Trenutno na našoj teritoriji boravi oko 3.000 izbeglica, rekao je ministar Vulin.♦