Srbija mora da raste tri puta brže od EU

Srbija mora da raste tri puta brže od EU

21/07/2016 Off By

 

Karl Ajginger, direktor Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja govi za NIN


KARL AJGINGER, direktor Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja, koji je četiri godine koordinirao rad 34 instituta iz 13 država Evropske unije u potrazi za novim modelima rasta, nada se da će EU nastaviti da jača, ali priznaje i da može doći do njene razgradnje. U intervjuu za novi broj NIN-a on ističe da industrijski razvijene države EU ne mogu više očekivati privredni rast od tri odsto godišnje.

To je nemoguće. S druge strane, rast u Zapadnoj Evropi je neophodan za Srbiju, jer samo ako rastu Nemačka i Austrija, ona može rasti još više i tako smanjivati zaostatak za prosekom EU. A kada američki Fed i ECB povećaju kamatne stope i zavrnu česma iz koje curi jeftini novac, EU će rasti još sporije, pa će državama-kandidatima za članstvo biti još teže da smanje taj zaostatak“, objašnjava Ajginger. „Zato je za Srbiju izuzetno važno da ima dobru investicionu klimu, da preduzetnici iz EU veruju da će stanje biti mirno, a ne da svake dve godine izbijaju politički konflikti. To mora biti zona mira, sa stopom rasta od pet odsto godišnje ako je ona u EU jedan do dva procenta“.

On je uveren da je evro kroz najtežu krizu prošao pre dve godine i da će ga do 2030. kao valutu koristiti 30 evropskih država.

Nama ne treba više države, nego drugačija država, jer je postojeća neefikasna. Kao u bajci. Želi veću zaposlenost, a oporezuje rad! Želi strukturne promene, a maksimalno subvencioniše poljoprivredu“, ističe Ajginger za NIN.(Press NIN)♦