Aleksandar Vučić: zaustavićemo ilegalne prelaske naše granice!

Aleksandar Vučić: zaustavićemo ilegalne prelaske naše granice!

16/07/2016 Off By

 

“Očekujemo pomoć Mađarske i podršku prema granicama sa Makedonijom i Bugarskom. Zajedničke snage vojske i policije ćemo upututi na granicu sa te dve zemlje da bi se sprečavali ilegalni prelasci. To su zajednički timovi vojske i policije, vojska nema pravo da hapsi, ali će u svakom timu biti policajci koji imaju pravo da hapse”, objasnio je Vučić.


Ranka Čičak

PREDSEDNIK VLADE Aleksandar Vučić je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je na sednici Biroa odlučeno da se na osnovu člana 39 Zakona o odbrani formiraju zajedničke snage policije i vojske i da je za to potrebna saglasnost predsednika Srbije Tomislava NIkolića, koju je on i usmeno dao.

Vučić je rekao da će zajednički timovi vojske i policije služiti za zaštitu granice Srbije od ilegalnog ulaska migranata, kao i zaštite od ilegalnog i kriminalnog ponašnja srpskih ih tuđih krijumčara ljudima.

“Oni će biti najstrože kažnjavani. Naši tužioci i sudovi preduzimaće sve zakonom propisane mere da se kriminal zaustavi i da jasno svima pokažemo da Srbija ne može da bude parking za Avganistance i Pakistance koje niko drugi u Evropi ne želi da vidi, a kamoli da ih primi”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da će u naredna dva dana telefonom razgovarati sa premijerima Mađarske i Bugarske o rešavanju situacije.

“Očekujemo pomoć Mađarske i podršku prema granicama sa Makedonijom i Bugarskom. Zajedničke snage vojske i policije ćemo upututi na granicu sa te dve zemlje da bi se sprečavali ilegalni prelasci. To su zajednički timovi vojske i policije, vojska nema pravo da hapsi, ali će u svakom timu biti policajci koji imaju pravo da hapse”, objasnio je Vučić.

Rekao je da bi Srbija mogla da preusmeri izbeglice ka BiH, ali da to neće da čini u strahu od regionalnog haosa. “Srbija je samo puštala ljude, računajući da će zemlje Evropske unije zaustaviti kriminalno ponašanje, ali da je sada očigledno da to nisu činile”.

“Naš je posao da i dalje tražimo od EU sveobuhvatno rešenje, očekujemo da to rešenje postoji, ali rešenje nije u tome – pomoći ćemo vam, a svakog dana broj treba da se poveća oko 600, 700… to nije ni pomoć ni podrfrška prijatelja, ako hcohet e danam pomognete, uradite tom ako ne, pomoći ćemo mi sebi”, rekao je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je pozvao danas građane Srbije da ne putuju na teritoriju Turske, navodeći da Srbija ne moze da garantuje bezbednost svojim građanima u toj zemlji.

Što se tiče njegovog putovanja u Brisel, Vučić je izjavio da još nije izvesno da će u ponedeljak biti otvorena pregovaračka poglavlja 23 i 24.

“Prvo da vidimo da li ćemo da otvorimo poglavlja u ponedeljak, pošto je Dačiću rečeno da Hrvatska može da povuče svoju odluku.

Što se tiče događaja u Turskoj Predsednik vlade je rekao da je “uvereni da će Turska, kao velika i izuzetno značajna zemlja, imati snage da se tako ponaša u budućnosti i da volju turskog naroda i građana provede u delo”.

Predsednik Vlade Srbije izjavio je danas da će Srbija, što se tiče terorizma, preduzeti dodatne mere kako bi iskontrolisala situaciju i poručio da neće dozvoliti nijedan napad na građane muslimanske veroispovesti.

Građani Srbije će, kako je istakao, u narednom periodu na određenim mestima moći da vide više uniformisanih lica sa službenim psima, poručujući da domaće službe rade sve što mogu da zaštite bezbednost i sigurnost građana Srbije.

“Videćete nešto veći broj uniformisanih lica na određenim mestima, ali to je naš zalog za veću sigurnost i bezbednost i da ljudi mogu da se osećaju sigurno u svojoj zemlji”, istakao je Vučić na konferenciji za novinare.

“To naravno ne možete da predvidite, slušam razne gluposti u Srbiji i van kako je kriva ona ili ova služba za kamion u Nici, pokažite mi tu službu koja sa tim može da se izbori ili sa samoubicama na turskom aerodromu. To je gotovo nemoguće, ali sve što možemo da kontrolišemo kontrolišemo i činimo sve da građanima Srbije osiguramo bezbednost i sigurnost”, istakao je Vučić.

Premijer Aleksandar Vučić upozorio je danas da vlada Srbije neće tolerisati propagiranje mržnje, nasilje, čak ni verbalno prema građanima Srbije muslimanske veroispovesti.

“Nećemo dozvoliti ne samo nijedan napad prema građanima muslimanske veroispovesti, već nećemo dozvoliti ni propagiranja mržnje, niti verbalno nasilje nad tim građaniama Srbije”, rekao je Vučić.

“Ta moja poruka je veoma jasna i oštra i neka niko ne pomisli da sa tim može da se igra”, istakao je Vučić.♦

.