Večeras u Beogradu otvorena Crnogorska kuća

Večeras u Beogradu otvorena Crnogorska kuća

13/07/2016 Off By

 

Crnogorska kuća u Beogradu koristiće se za značajne susrete, promociju crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta i za saradnju sa crnogorskom dijasporom u Srbiji. Njome će upravljati ambasada Crne Gore u Srbiji


Ranka Čičak

VLADE Crne Gore i Srbije dogovorile su se da  razmene nepokretnosti za diplomatsko konzularna predstavništva.  Tako je Srbija Crnoj Gori ustupila vilu u Čakorskoj broj 2 na Dedinju, a Crna Gora Srbiji zgradu na Bulevaru Ivana Crnojevića 10 u Podgorici. Crnogorska kuća u Beogradu koristiće se za značajne susrete, promociju crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta i za saradnju sa crnogorskom dijasporom u Srbiji. Njome će upravljati ambasada Crne Gore u Srbiji.

Večeras je, na prigodnoj svečanosti, predsednik Srbije Tomislav Nikolić predao zgradu svom crnopgorskom kolegi Filipu Vujanoviću.

Vujanović je pozdravio srpsko i vojvođansko rukovodstvo, ministre srpske vlade i predsednicu Skupštine Maju Gojković. Rekao je da je otvaranje Crnogorske kuće u Beogradu još jedna potvrda bliskih i prijateljskih odnosa dve zemlje: „Mi smo zemlje koje imaju najviše međudržavnih dogovora. Važni smo spoljnotrgovački partneri i veoma dobro turistički sarađujemo. Ova Kuća potvrđuje i bliskost naše dvije diplomatije. Ali neće biti posvećena samo diplomatiji. Ima otvorena vrata za naše prijatelje iz Srbije. Otvaramo je na veliki praznik – Dan državnosti Crne Gore. Na taj je dan Crna Gora na Berlinskom kongresu dobila svoju državnost.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da Srbija poklanja ovaj dom Crnoj Gori na dan njene državnosti i da su to otvorena vrata prijateljstva i očuvanja svih dragocenih trenutaka zajedničke prošlosti i budućnosti:

-Očekujem da ova kuća bude kulturni centar ali i centar privrede i mladih. Dan državnosti u ovom lepom zdranju svedoči staro bratstvo i prijateljstvo.♦