EU BLOKIRALA 69 MILIONA EVRA POMOĆI SKOPLJU

EU BLOKIRALA 69 MILIONA EVRA POMOĆI SKOPLJU

08/07/2016 Off By

 

Makedonskoj Vladi je oduzeto pravo da samostalno upravlja evropskim novcem, Brisel će direktno odlučivati kako će se trošiti sredstva


EVROPSKA unija blokirala je Makedoniji još 69 miliona evra pomoći iz sredstava IPA fondova, namijenjenih za izgradnju željezničkog koridora ka Bugarskoj.

Vladi je oduzeto i pravo da samostalno upravlja evropskim novcem i ubuduće će Brisel direktno odlučivati kako će se trošiti evropska sredstva, javili su makedonski mediji.

Razlog za oduzimanje ingerencija Vladi na upravljanje finansijama koje dobija iz evropskih fondova je neprovođenje reformi i produženje političke krize.

Unija je krajem protekle sedmice zamrzla Makedoniji 27 miliona evra pomoći. Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi. Radi rješavanja krize, koja traje još od vanrednih parlamentarnih izbora održanih pre dve godine, u srijedu je u Skoplje doputovao nemački diplomata Johanes Han, a za ponedjeljak, 11. jula, najavljen je dolazak pomoćnika američkog državnog sekretara Viktorije Nuland.♦