PARIZ: VUČIĆ SE SASTAO SA  SIRILOM MILEROM,  EDIJEM RAMOM I MIROM CERAROM

PARIZ: VUČIĆ SE SASTAO SA SIRILOM MILEROM, EDIJEM RAMOM I MIROM CERAROM

04/07/2016 Off By


PREDSEDNIK Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, u okviru Konferencije lidera Zapadnog Balkana u Parizu sa potpredsednikom Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Sirilom Milerom, sa kojim je razgovarao o ekonomskim reformama i napretku Srbije.

Vučić je istakao važnost reforme obrazovanja i pomoći Svetske banke u usaglašavanju studijskih programa akademskih studija sa potrebama privrede. On je podvukao i značaj razvoja preduzetništva, kao osnove za ekonomski rast i povećanje zapošljavanja.

Potpredsednik Svetske banke naglasio je da dobre vesti o ekonomskim reformama stižu još samo sa područja Zapadnog Balkana i čestitao premijeru Vučiću na uspešnim ekonomskim reformama, pre svega u domenu finansijske stabilnosti, očuvane kroz proces fiskalne konsolidacije, poboljšanju investicione klime, kao i doprinosu Srbije na izradi akcionog plana o olakšanju trgovine i transporta za Zapadni Balkan.

Aleksandar Vučić je zamolio predstavnike Svetske banke da pomognu Srbiji i da formiraju ekspertski tim za rast srpske privrede u narednih deset godina.

Sastanku je prisustvovala i regionalna direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldstin

‎‎ramaPREDSEDNIK Vlade sastao se u Parizu i sa predsednikom albanske Vlade Edijem Ramom, sa kojim je razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje dveju zemalja.

Premijer Vučić je istakao da je na sastanku dogovoren susret političke i ekonomske elite dveju zemalja, a tokom sastanka je naglašen i značaj izgradnje autoputa Niš – Priština, jačanje avio linije Beograd – Tirana, kao i veće učešće srpskih građevinskih kompanija u izgradnji infrastrukturnih projekata na albanskoj obali.
Naglasio je da će o otvaranju avio linije Beograd – Priština uskoro ponovo razgovarati sa zvaničnicima EU u Briselu, jer, po statističkim podacima, veliki broj putnika na prvim letovima Beograd – Njujork upravo dolazi sa Kosova i Metohije i Albanije. Otvaranje nove avio linije sa Prištinom bi taj broj umnogome povećalo. On je naglasio da će na taj način Beograd postati regionalni centar.

slovenijaU PARIZU su danas rargovarali išefovi vlada Srbije i Slovenije.

Tokom sastanka Vučiča i Cerara postignut je dogovor o održavanju sednice dve vlade u septembru mesecu u Srbiji, a premijer Vučić zahvalio je slovenačkom kolegi na podršci evropskom putu Srbije.

Tema razgovora bila je i razmena turističkih ponuda, u cilju jačanja ekonomske saradnje dve zemlje.

Premijer Cerar naglasio je da proces pridruženja EU mora da se nastavi, te da će Slovenija i u buduće pružati podršku Srbiji na evropskom putu.

Vučić u Parizu srešće se i sa evopskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom i učeštvovaće na Samitu lidera Zapadnog Balkana.♦