Veliko Gradište – otvoren novi sistem za vodo snabdevanje

Veliko Gradište – otvoren novi sistem za vodo snabdevanje

29/06/2016 Off By

 

Austrijski ambasador u Beogradu Johanes Egner rekao je novinarima da je ovaj region sjajan primer dobre saradnje i primer kako Evropa i Srbija zajedno mogu nešto krisno da urade


Ranka Čičak

DANAS se obeležava Dan Dunava i u svim zemljama kroz koje on teče se slavi. Kod nas je u Velikom Gradištu, na Srebrnom jezeru kraj Dunava otvoren novi sistem za vodo snabdevanje, vredan četiri ipo miliona evra. Novac je dao EU projekat za socijalno ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji.

Vlada Srbije i Austrijska razvojna agencija su u Golupcu potpisali sporazum o nastavku finansiranja radova na rekonstrukciji Golubačke tvrđave.

Austrijski ambasador u Beogradu Johanes Egner rekao je novinarima da je ovaj region sjajan primer dobre saradnje i primer kako Evropa i Srbija zajedno mogu nešto krisno da urade.

U ime austrijske razvojne agencije Ada, koja je implementirala projekt za vodo snabdevanje, zahvalio se rukovodstvu Velikog Gradišta na dobroj saradnji. Pohvalio je turističke mogućnosti Srebrnog jezera i najavio nove evropske pomoći ovom regionu i čitavoj Srbiji u razvoju privrede i turizma.

Predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić takođe je pohvalio ovaj primer saradnje na nivou fondova EU, Vlade Srbije i jedne opštine:

– Objekat je završen nekoliko dana pre roka. Važan je za nas, jer imamo ambicije da razvijamo turizam. Imamo Srebrno jezero, Dunav, reku Pek, koja se uliva u Dunav u Velikom Gradištu i postajemo lider u razvoju jezerskog turizma. Vlada Srbije i EU su to prepoznale i pomogli nam da izgradimo ovaj objekat koji trajno rešava snabdevanje pijačom vodom za naš kraj. U prvoj smo fazi izgradili vodo izvorište, 4 bunara, ovu fabriku vode 8 kilometara cevovoda, koji idu čak i ispod jezera i rezervoar odakle će voda, u drugoj fazi da ide u 23 naselja. Ja očekujem pomoć i u narednom periodu za izgradnju druge faze. To bi bilo korisno za više stotina hiljada turista. Skoro milion ljudi poseti Srebrno Jezero tokom godine.

Renta Pinđo je u ime Vlade Srbije zahvalila što je ovaj objekat izgrađen pre vremena:

– Ovo je samo deo onoga što Srbija realizuje uz pomoć EU.Sosijalno ekonomski razvoj Dunavskog regiona u Srbiji vredan je 19,5 miliona evra. Finansira ga EU, sprovodi Austrijska razvojna agencija. Oba projekta – i ovaj i rekonstrukcija Golubačke tvrđave zahtevala su veliki prethodni posao sa lokalnim samoupravama.One su shvatile da im projekat nosi korist u razvoju turizma i komunikacijama sa zemljama u neposrednom okruženju. Sledeće godine će ovde pristajati brodovi i biti će kompletiran projekat 7 tvrđava na Dunavu.

Katerina Vent, direktorka Odeljenja za Srbiju pri Generalnom direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije srećna je što je danas u Velikom Gradištu i ima prilike da vidi u praksi kako funksioniše finansiranje EU i koje koristi ono donosi građanima Srbije:

-Kada dolazimo iz Brisela skoncentrisani smo samo na sastanke u Beogradu. Ovog puta sam htela da posetim i unutrašnjost zemlje i vidim kako tu funkcionišu naši projekti.Ovaj sistem vodosnabdevanja koristiće 25 hiljada građana. Verujem da će 4,5 miliona evra, koliko je EU donirala u okviru ovog projekta, biti korisni za sve u ovom regionu.

Svi gosti su se posle svečanosti u Velikom Gradištu ukrcali na brod Silver star i otplovili za Glubac, gde je potpisan ugovor o nastavku finansiranja radova na rekonstrukciji Golubačke tvrđave. ♦