EU i Velika Britanija posle referenduma: uzmi ili – ostavi!

EU i Velika Britanija posle referenduma: uzmi ili – ostavi!

29/06/2016 Off By

 

Britanska strana bi htela da zadrži pristup jedinstvenom evropskom tržištu, ali bez slobode kretanja osoba, što je za EU neprihvatljivo


PRVACI 27 zemalja članica EU okupili su se danas u Briselu prvi put bez Velike Britanije kako bi dogovorili odgovor na britanski referendum o napuštanju Europske unije.

Oni su juče saslušali britanskog premijera Devida Kamerona, koji je rekao da njegova zemlja, iako napušta EU-u, želi zadržati što bliže odnose s njom.

Britanska strana bi htela da zadrži pristup jedinstvenom evropskom tržištu, ali bez slobode kretanja osoba, što je za EU neprihvatljivo. Pitanje imigracije, dolaska radnika iz drugih članica smatra se jednim od ključnih razloga zbog kojih se većina Britanaca odlučila za napuštanje EU-a.

U EU žele da Velika Britanija što pre aktivira član 50 Lisabonskog ugovora, odnosno da pošalje službeno obaveštenje o nameri napuštanja EU – a s kojom počinje teći dvogodišnji rok za pregovore o uslovima “razvoda”.

Kameron je rekao da će to prepustiti sledećoj vladi, a britanska strana htela bi da započne neformalne pregovore o budućim odnosima pre aktiviranja člana 50. EU poručuje da to ne dolazi u obzir te da u pregovorima Britanija neće moći uzeti ono što joj se sviđa, odnosno da ima pristup jedinstvenom tržištu bez obveza koje to uključuje.(Agencije)♦